Árpádhalmi “disznóságok”
Árpádhalmán immár ötödik alkalommal rendezték meg a disznótort. A gyülekezõ már reggel 7-kor elkezdõdött.
Számunkra a legizgalmasabb volt a disznók levágása. A traktor kalodájából egyenként húzták ki õket és küszködve sikerült a bontásra szánt helyre húzni. Ott a böllér lesokkolta és nyak közelben leszúrta. A vért felfogták a reggelihez. Három csapat látott neki a pörzsölésnek, mosásnak, kaparásnak. Egy kis idõ múlva már összegyûrt raschel zsákkal súrolták õket. A tisztára csutakolt állatok bontása következett a szép számmal összegyûlt nézõsereg elõtt.
A húsból öt csapat készített hurkát és kolbászt, amit késõbb megsütöttek. A fábián-sebestyéniek, a nagytõkeiek, a vajdasági Sza-ján képviselõi és a Szentes Járási Hivatal, valamint a helybéliek nagyjából 50- 50 kg húst dolgoztak fel.
A reggeli hagymás vér és fokhagymás sült máj után az asszonyok hozzáfogtak az oldalas, a karaj és pecsenye sütéséhez. Közben az udvaron három bográcsban toros káposzta fõtt. A konyhán pedig friss hájas tésztát sütöttek.
Míg a felnõttek dolgoztak, a gyermekek színeztek, hajtogattak, vagy épp kifestettették az arcukat. Emellett érdekes volt a totó is, amelyben disznóval, vagy disznóvágással kapcsolatos kérdések szerepeltek.
A megeredõ esõ sem vette el a jókedvet, a nagyteremben állandó élõzene szórakoztatta a jelenlévõket. Voltak, akik táncra is perdültek.
Az utolsó mûvelet a töpörtõ kisütése volt. Mi nagyon jól éreztük magunkat, sok érdekeset láttunk, sok finomságot ettünk.
Juhász Attila és
Farkas Zsolt
4. osztályos tanulók
Fábiánsebestyéni Arany János Általános Iskola és AMI Rózsa Ferenc Tagintézménye tanulói Árpádhalom