(6.) Ünnepi fortélyok, egy kis újratervezés – Orjaleves, töltött káposzta…
Az utóbbi hónapokban sok érdekeset árultunk el arról, hogyan készíthetjük el még a sertés legjavát, azért az év utolsó hónapjára is tartogatunk egy kis meglepetést.
Kedvelt karácsonyi, szilveszteri ételünk a kocsonya. Mint Szûcs Antal hentes mester, a Brillir Kft. Rákóczi utcai húsboltjának üzletvezetõje említi, eleink inkább szilveszterre készítették. Véleménye szerint ez az étel akkor az igazi, ha a hozzávalók fele nyers, fele pedig füstölt. Így kocsonyába való a füstölt tarja, csülök, darabolt comb, vagy a kolozsvári szalonna is. Lényeges, hogy a kocsonyánk ne húsleves hatású legyen. A készre fõtt kocsonya tálalásakor a kicsontozott körmöt érdemes a tányérokba osztani a többi hozzávalóval együtt úgy, hogy a lé teljesen ellepje. Ha a kocsonyát 10 tányér feletti mennyiségben fõzzük, érdemes csont nélküli karajjal még tartalmasabbá tenni – tanácsolja.
A mester a füstölt hús híve töltött káposzta készítésekor is.
– Lapocka, dagadó, 20-30 deka kolozsvári szalonna a kb. 1 kg. húshoz szükségeltetik. Én rétegezve készítem: a lábas aljára apró káposztát teszek, arra a füstölt húsokat, majd újra káposztát… Fél fej vöröshagymát is hintek közé. A végén úgy engedem fel vízzel, hogy ellepje. Az így készült káposztánk szaftosabb lesz.
Karácsonykor eleink orjalevest fõztek. Ma is szívesen tálalunk az ünnepi asztalra hús-, vagy csontlevest. A hajdani orjaleves illúzióját azonban könynyen megteremthetjük magunk is – mondja, ha a húsos csontot néhány napig a hûtõben, enyhén sózva állni hagyjuk. A levest zöldséggel gazdagon fõzve, cérnametélttel tálalhatjuk.
A hentes mester szilveszterre ajánlja a Brillir Kft. Húsvágó és Feldolgozó Üzeme által forgalmazott juhbeles (roppanós) virslit, debreceni kolbászt. Az egyben süthetõ bõrös választási malacka elõrendelésre beszerezhetõ a mintaboltokban (Szentesen a Rákóczi utcai húsbolt mellett még a Jókai utcai ABC-ben és a József Attila utcai mintaboltban).
A Brillir Kft. minden dolgozója nevében kívánunk meghitt, örömteli Karácsonyt, az Új Évben jó egészséget, sok örömet, boldogságot, az asztalokra bõséges finomságot!
A mintaboltok aranyvasárnap és utána hétfõtõl 24-én délig várják a vásárlókat!
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz x.