“Megszállottként”

A Koszta József Múzeum vezetõségének kérésére hajdani téglákkal, cserepekkel megrakott kerékpárral és régi háztartási eszközökkel érkeztünk a Péter Pál ház rendezvényeire alig néhány éve. A tárgyak bemutatása biztosítva van.

A múlt értékeinek megmentését sokan fontosnak vélik. “Megszállottként” ismertek vagyunk. Az egyéni gyûjtõk, mert leleteiket bemutatják, elismerést érdemelnek. Bencsik László szentesi építész az építõanyagokat fedett helyre rakatta. Leánya az elõdök példáján haladva a hajdani építõanyagokat szorgalommal tovább gyûjti. Kovács – Kovácsházi – András (Erdély Aldoboly 1921-1997) a Zsoldos és Oláh cégek építõanyag kemencéibe három évtizeden át 10-16 ezer tégla, burkoló, cserépanyagot rakott be naponta. Ezekbõl három darab tégla, egy cserép a Veszprémi Építõipari Múzeum tégla gyûjteményében volt 2003-ben, az Alföldrõl csak ennyi. A kemencemunkás nyugdíjazása után is figyelte az építõanyagokat. Szentes régi házainak bontása után a telkeken maradt néhány, kerékpárján vitte berki kertjébe. A téglaverõ római számjellel, a cég kezdõbetûjével felfelé a bejáróútra rakta. Készítõit tisztelte ezzel. Én is soraimmal. Gyûjteményem elsõ részét Lovassy Klára igazgatónõ vitte el 2003-ban a veszprémi múzeumba. Az igazgatónõ Szentesen is folytatta leletmentõ munkáját, az Evangélikus templom egyedi formájú tégláival, zománcozott cserepeivel gazdagította múzeumát.
Hódmezõvásárhelyiek: Herczeg Mihály nyugdíjas levéltáros igazgató régi jeles téglákból összegyûjtött 854 darabot. Varga Mihály nyugdíjas 220-at. Hatvanat átadott  az Alföldi Galériának. A szegedi Kakuszi Norbert építész a hajdani téglákat otthonában halmozta fel. A Szeged, Malom utca 10. sz. régi családi ház bontott tégláit középkorú házaspárral néztük június 15-én este. Õk mondják: “ilyen jelûek nekünk már vannak. Vettünk már több helyrõl , így a Bárka utcából.” Én is, ami a gyûjteményem ékessége. Mosolyogva köszöntük el, haza ballagtunk.
Novák István gépész-szakmunkás tápéi lakos hajdani tégláiból adott “Tápé”, “Szeged” jelûeket, szaporítva a Bárka, Malom, Hóbiárt basa utcákból megmentett tégláim számát. A szentesi Bocskai u. 25, Petõfi u. 4 (Gólyásház), Megyeháza KG, E, Tg. VTT, GK, LL jelûek második gyûjteményem. Ezek is majd a veszprémi tárlatot színesítik. Ábrázolják az alföldi emberek keze nyomát. A régi anyagok, tárgyak megõrzése végett írtam soraimat.

Kátai Ferenc

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.