Mi is a podcasting?

PODCASTING : Egyszemélyes off-line rádiózás. Nem kell hozzá komoly stúdió, elég egy mikrofon, számítógép, Internet kapcsolat és egy szerkesztő.

A Délvilág Internetes rádió mobilra címmel közöl cikket a Mobilcast-ról. A Prime Online-tól származó írás egy újfajta műsorszórási lehetőségről ad hírt. Azonban a cikk némi kiegészítésre szorul, mivel néhány fontos fogalom magyarázata hiányzik.

Egyik ilyen fogalom a podcasting, mely manapság még sokaknak ismeretlenül cseng. Az angol szónak nyelvünkben -oly sok informatikai szakszóhoz hasonlóan- még nincs magyar megfelelője. A magyarításban problémát jelenthet az is, hogy a megnevezést az Apple cég találta ki, az iPod és a broadcast szavak kombinálásával. Az iPod egy olyan hordozható eszköz, mely többek közt mp3 formátum lejátszására is alkalmas. A broadcast szó már ismerős lehet, hiszen rádiós műsorszórást jelent.

Mi is akkor a podcasting? Gyakorlatilag egyszemélyes off-line rádiózás. Nem kell hozzá komoly stúdió, elég egy mikrofon, számítógép, Internet kapcsolat és egy szerkesztő és már is készíthetjük a saját podcasting adásunkat.

A nagyvilágban már nem számít újdonságnak a mp3-as műsor. Az Interneten számtalan olyan oldalt találunk, ahol mp3-as adások lelhetők fel. Az újdonság a podcasting-ban, hogy egy szoftver (mint például az iTunes) automatikusan ellenőrzi adott időközönként az adásokat és letölti az oldalról a hordozható eszközre.

További cikkek a témában:

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.