DélKerTÉSZ: szerződéskötések ideje – A paprika örök
Az elmúlt idõszak két szakmai rendezvényérõl, és más aktualitásokról, magáról a paprikáról, beszélgettünk Ledó Ferenccel, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete elnök-ügyvezetõjével.
– Elnök úr! Mit gondol arról, hogy az önök által nagy sikerrel már két alkalommal megrendezett Magyar Paprika Napja rendezõje más település legyen?
– Igaz, hogy a rendezvényt mi indítottuk el, de mivel országos hatókörrel, így nem kívánjuk a rendezés jogát kisajátítani. Éppen az lenne a jó, hogy lássuk más termõterületek tapasztalatait, megismerjünk más hajtatási kultúrákat is. A jövõ évi rendezvény megrendezésére Kiskunfélegyháza már jelentkezett, de még nagyon az elején tartunk az egyeztetéseknek. Elképzelhetõ, hogy a szakmai nap jövõre még nálunk lesz. Szerencsésnek látnám, ha késõbb valamelyik jászsági település vállalná fel a rendezést, ill. ha a szabadföldi termesztés bölcsõje megmarad a Nyírségben, ott is helye van a rendezvénynek.
– A szabadföldi termesztés visszaesése rontja a paprika termesztés mutatóit?
– A klímaváltozás miatt valóban egyre nagyobb a szabadföldi paprika termesztés kockázata, ezt egyre több termelõ ismeri fel. Nehéz ugyanis elõállítani az export és az áruházláncok által igényelt minõséget. Ideális idõjárási viszonyok mellett az elsõ szedés kiváló, ám utána már elgyengül a növény. További gond, hogy a feldolgozó ipar nem épül rá a szabadföldi termesztésre. Mindez megmagyarázza, miért esett vissza az elmúlt öt évben harmadára a szabadföldi paprika termesztés. De némi termõterület csökkenés mutatkozik a hajtatásban is, amit azonban a termés mennyiség növekedése ellensúlyoz.
– Átrendezõdés figyelhetõ meg a termesztett fajták között is…
– A fehér paprikát továbbra is szinte teljesen belföldön értékesítjük. Valóban feljövõben van a Kápia paprika termesztése, mert nagyobb a jövedelmezõsége. Továbbá a turizmus növekedésével megnõ az igény a színes, a szép piros paprikafajták iránt, mivel a salátákat nem csak finommá, színessé is teszik. Bizonyos szempontból kakukktojásnak nevezném a Kaliforniai paprikát a hosszabb tenyészideje miatt, amit viszont nagyon hiányolok a piacról, az a paradicsom alakú paprika. Termesztését ugyancsak a konzervipar fellendülése hozhatná vissza.
– Milyen tapasztalatokat hozott az idei OMÉK?
– Más volt, mint a korábbiak, valóságos közönség show részesei lehettünk. Idén a kisüzemi termelés bemutatása kapott hangsúlyt, ezzel szemben kevés volt a zöldség és gyümölcs a kiállításon. Bõséges volt azonban a látnivaló feldolgozott termékekbõl, élõ állatból és a különféle gépekbõl. Munkatársaim sok kísérõ rendezvényen részt tudtak venni, így a zöldség és gyümölcs fogyasztást népszerûsítõ nemzetközi konferencián is.
– Mit tudhatunk meg a standról?
– A FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet 250 m2 területet biztosított a bemutatkozó hét cég számára. Köztük mi is csomagolt és lédig termékeinkbõl állítottunk ki. A paprika mellett paradicsom, kígyóuborka és ezek palántái fokozták a látványt.
– Melyek a szezon aktuális feladatai, mikorra tervezik a szerzõdéskötéseket?
– Már elkezdtük a munkát. A jövõ évi palánta és termékértékesítési szerzõdéseket karácsonyig szeretnénk megkötni, hogy mielõbb megismerjük a termelõi árualapot. Ennek értelmében döntünk február második felében az újabb tagfelvételekrõl. Tagjaink száma 450 körüli. Tevékenységük közel 5 milliárdos árbevételt biztosít évente.
Dömsödi Teréz