Konyha: Mindenható zöldségek – Levélszekrények nyomában
Korábban jóval több levélszekrény állt a lakosság rendelkezésére a leveleik feladásához, mint manapság. Harminc darabról a számuk mára tízre csökkent. Több olvasó felvetette szerkesztõségünknek a kérdést: vajon miért? A válaszhoz ezúttal egy jó ételreceptet adunk ajándékba.
A kérdésre a Szentesi 1. Postahivatalban kerestük a választ. Juhászné Pálnok Lenke (képen) hivatalvezetõ a következõkrõl tájékoztatott:
– A Posta Törvény szabályozza, hogy a postának milyen elérhetõségeket kell biztosítania az ügyfelek részére. Ez mind a szolgáltató helyekre, mind a levélgyûjtõ szekrényekre vonatkozik. Az a szabály, – tette hozzá – hogy a város bármely pontjáról elindulva, 1 kilométeren belül lehetessen találni ilyen szekrényt.
Juhászné Pálnok Lenke arról beszélt, hogy egy külsõ cég térinformatikai rendszerrel határozta meg, hova kerüljenek a levélszekrények.
– Azért nincs lehetõség több felszerelésére, mert az plusz költséggel járna csakúgy, mint a levelek begyûjtése is, – vázolta.
A posta tehát eleget tesz az elérhetõségi szabályoknak. A hírközlési hatóság vizsgálhatná felül ezt a helyzetet, amennyiben az indokoltnak bizonyulna, de a régi állapotot csak törvénymódosítással lehetne visszaállítani.
Számba vettük, hogy a Felsõpárton pl. van egy ilyen elérhetõség a kórháznál, egy másik a Munkás és Cédrus utca sarkán, a zöld levélszekrény egyik oldala a levelek feladására szolgál. A Rákóczi utcai kispostán és az Udvardi-Szalai utca sarkon, valamint a MÁV állomáson a 2. postánál, továbbá a Nagyhegy 400. szám alatt szintén található gyûjtõ alkalmatosság. Ám azonnal meg is állapítjuk közösen, hogy nem minden esetben a legforgalmasabb, mint inkább a mértani helyekre kerültek ezek a szekrények.
Juhászné Pálnok Lenke és családja Csanyteleken él egy szép családi házban. Azt mondja, hogy amikor szabadideje van, több napra elõre gondolkodik a fõzést illetõen. Egyik fia külföldön él, de a másik idehaza igényli a gondoskodást.
– Szeretek kísérletezni. Van, hogy a szakácskönyvet fellapozva, több receptbõl születik egy teljesen újszerû étel.
Azt kérem, osszon meg egy ilyen jól sikerült kísérletet olvasóinkkal.
– Nehéz választani, legutóbb egy zöldséges tészta étel aratott nagy sikert, – mesélte.
– Kertes házban sok féle zöldség megterem. Némi vörös-, vagy póréhagyma megpárolásával, hozzáadva az otthon található zöldségek gazdag elegyét, pl. sárgarépa, cukkíni, gomba, kukorica, készül ez az étel. Kis darált hús vagy fõtt sonka is kell bele, mert ennek a fiúk nagyon örülnek. A legutóbbi változatba fõtt tartja került, és némi petrezselyemzöld is. Sós vízben kifõzött copfocska tésztát a megpárolt zöldséggel összekevertem. Kivajazott, morzsával meghintett jénai tálban elterítem, és a tetejét tojással és fûszerekkel (pl. szerecsendió) elkevert tejföllel leöntöm. Sütõben átsütve fenséges lesz. S ha másnapra marad, azt is elfogyasztjuk.
D. T.
(Fotó: Dömsödi Mihály)