Reform ételek immár fél éve a Séftől – Tejet, zabból?
Két év alatt, folyamatosan kísérletezve állította össze Dömsödi Imre mesterszakács, a Szentesi Séf Kft. egyik tulajdonosa azt a 300 reform receptet, amely alapján a Páterház Étterem heti reform menü ajánlata készül immár fél éve.
– Az motivált, hogy az elfeledett alapanyagokat, mint pl. a gabonafélék, visszahozzuk a konyhába, kiváltva napjaink megszokott kommersz élelmiszereit.
Ma iskolája annak nincs, hogyan készítsünk pl. zabból tejet, önképzõ módszerrel jutok én is folyamatosan az ismeretekhez. Semmi ördögi nincs ebben, elhagyok mindent, ami adalékanyagot, tartósítószert, hosszú távon fogyasztva az emberi szervezet számára káros öszszetevõket tartalmaz – öszszegzett.
– A reform étkezést a szakmán belül mindenki másként értelmezi, függõen attól, mely vidékén él az országnak. Én azt vallom, hogy a testnek a hasznos, minél magasabb rost tartalmú táplálékokat kell megadni. Friss zöldségekbõl, gyümölcsökbõl dolgozom, teljes kiõrlésû, esetleg durum lisztet használok, pálmazsírral, kókuszzsírral, a cukor teljes elhagyásával készülnek ezek az ételek. Csökkentett kalória tartalmuk miatt elõsegítik a fogyást és nyugodtan fogyaszthatják a cukorbetegek is.
– Milyen tippet adnál az egész napos jó közérzethez?
– Van egy jó recept, már sokan alkalmazzák: minden reggel éhgyomorra fogyasszunk lenmagcsíra, korpa, zabpehely keveréket lúgos vízben oldva. Utána még egy pohár vizet megiszunk, megtisztítja a szervezetünket a salakanyagoktól.
– Mit kell tudni errõl az étlapról, a rendelésrõl?
– Menü szerûen, elõre 1 hétre készül az étlap. Egy adag reform étel, mely levesbõl, fõételbõl, általában két féle körettel, valamint desszertbõl áll, 1100 Ft-ba kerül csomagolva, házhoz szállítva, de lehet természetesen ételhordót is hozni. Az ételek a Páterház Étteremben készülnek, itt lehet érdeklõdni és megrendelni azokat.
– Mik a tapasztalatai az elmúlt fél évnek?
– Hosszú folyamat, mire az emberek a szokásaikon változtatni próbálnak. Tudtam ezt akkor is, amikor hozzákezdtem. Azok a családok, akik azonban megtették az elsõ lépést, ma sokkal kiegyensúlyozottabak, egészségesebbek. Kitartanak az új életvitelük mellett. Bízom benne, hogy egyre többen lesznek.
– Hogyan alakult át a család éléskamrája azóta, amióta a kísérletezések folynak?
– Jelentõsen. Nincs otthon fehér liszt, margarin helyett vajat használunk, s a már felsoroltakat. Teljesen átállni azonban nem tudunk a reform étkezésre, hiszen a hagyományos ételeket is el kell nap mint nap készíteni, meg kell kóstolni. Azonban ha reform ételt eszem, mindig jobb a közérzetem.
(A képen látható: Zöldség erõleves grízgaluskával. A fõétel rakott karfiol kapros zöldbab és sárgarépás kuszkusz. A desszert kókuszos puliszka gombóc õszibarack öntettel. Ilyenek találhatóak a heti étlapon.
Reméljük, hogy kedvet csináltunk hozzá és szívesen kipróbálják, megkóstolják. Mi is így tettünk, igazán nagyon könnyû és finom volt, jó szívvel ajánlom Dömsödi Imre séf reform menüjét mindenkinek.
Kép és szöveg: D. T.