A népzene él

A közönség.A szentesi mûvelõdési házban népzenei továbbképzéssel kezdõdött augusztus 3-án a Vass Lajos Népzenei Szövetség támogatásával a Pengetõ Citerazenekar szervezésében a Népzenei Találkozó.

A Dél-Alföld népzenéjérõl ismereteket nyújtó elõadást Szûcsné Molnár Erzsébet ének-zene tanár, népzenész, a Népmûvészet Ifjú Mestere, a Deszki Népdalkör mûvészeti vezetõje tartotta. Mindebben segítségére voltak a Deszki Népdalkör tagjai és Tari Orsolya (népi ének szakos egyetemi hallgató); népzenészek (Bodza banda, Mélykútiné Németh Kornélia, Szûcs Bálint, Szûcs Szilárd, Zöldi Lászlóné).
A továbbképzés alatt a hallgatóság 11 dél-alföldi népdalt tanult meg a tanárnõ csodaszép bemutatását követõen, hallás után Szentes, Szeged-Tápé, Szentmi-hály, Horgos, Apátfalva Csóka, Szõreg helységek csárdás és ugrós népdalaiból. Mindezek közben archív film- és, hangfelvételek – pl. Bársony Mihály (tekerõ, Tiszaalpár), Kardos István (ének, Apátfalva) – és fényképek bemutatására is sor került.
A Dél-Alföld jellegzetes hangszereit Mélykútiné Németh Kornélia (citera család), Szûcs Bálint (tökcitera), Szûcs Szilárd (duda), Zöldi Lászlóné (tekerõ) „élõben” szólaltatták meg; akár csak Tari Dorottya, aki a tájegység magyar és szerb népdalait, nagyon hitelesen, méltósággal énekelte.

Pengető Citerazenekar Mélykútiné Németh Kornélia vezetésével.

Délután fél 5 órától a Megyeháza udvarát Szirbik Imre polgármester köszöntõje utána a Margaréta, a Földeáki, a Kisteleki, a Baksi, a Csanádpalotai és a Nagymágocsi Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Deszki Népdalkör, a Sándorfalvi, a Pengetõ citerazenekar és a Bodza banda (hegedû, brácsa, bõgõ, klarinét, duda) kitûnõ muzsikálása töltötte be.

A rendezvényen Debreczeni Kiss Helga virtuóz citerajátékát és Tari Dorottya kivételesen szép szólóénekét is hallhatta a közönség. Ez utóbbi a július 18-án váratlanul elhunyt Halmos Béla népzenész, a táncház mozgalom egyik elindítója tiszteletére szólt. Azokat a széki dallamokat húzta kíséretként ekkor a Bodza banda, amelyeket a tiszta szívû, jóságos Béla bácsi (kb. 25 éve?) a kezdetekkor tanított meg nekik.
A fellépõknek a jól megérdemelt sikert, a hallgatóságnak kellemes órákat jelentõ esemény a hagyományoknak megfelelõen a kora esti órákban a jelenlevõk közös éneklésével zárult, melyhez a Pengetõ citerazenekar és vezetõjük, Mélykútiné Németh Kornélia „együttmûködése” ezúttal is biztosítva volt. Köszönjük!

Hankó Györgyné
Fotó:  Király József

A térség népzenei együttesei adtak egymásnak randevút.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.