Boldog születésnapot!

Palásti Mihály archív fotón 1986-ban.Ki is Palásti Mihály? Az idõsebb korosztálynak mond valamit, de a mai fiatalság nem ismeri. Deszken született 1928-ban. Augusztus 29-én ünnepli 85. születésnapját. Otthonában kerestük fel, épp horgászásból érkezett haza. Kedvenc idõtöltése a horgászat – említi az ünnepelt. Igaz, most nem sikerült halat fogni, sebaj, majd legközelebb – mondja mosolyogva.

– Ipari Tanonciskolába jártam Szõregen. Mûszerész szakmát tanultam. Nagyon sok kerékpárt megjavítottam, még ha keveset is voltam a szakmában. A munka elvégzéséért nem nagyon fizettek a maszekok.
Hogyan lett önbõl tûzoltó akkoriban?
– Önként jelentkeztem. Budapesten volt a felkészítés. Elméleti és egészségügyi kérdésekre kellett válaszolni. 1948-ban Szentesre helyeztek a Szentes Városi és Járási Tûzoltóságra. Annak idején 24 óra munka, 24 óra szabadidõ szolgálati rendszerben dolgoztunk. Voltam beosztott tûzoltó, gépkocsivezetõ, õrségparancsnok. A 24 órás szabadidõben Pannónia motorkerékpárral jártam az üzemeket, tsz-eket, állami gazdaságokat, a környezõ községeket, esõben, hóban. Ellenõrizni kellett az önkéntes tûzoltókat.
– Mikor nevezték ki parancsnoknak?
– 1973-ban történt, hogy Városi Járási Tûzoltó parancsnok lettem. 55 éves koromban 35 éves szolgálati idõ után mentem nyugdíjba 1983. szeptember elsején tü. alezredes rendfokozattal.
– A családból követte-e valaki a pályán?
– A tûzoltó hagyomány nem szakadt meg a családban, mert a fiú unokám, Brunner Ferike is tûzoltó lett, vonuló tûzoltó zászlós.
Bányai János, a Szentesi Baromfifeldolgozó Vállalat volt tûzvédelmi felügyelõje így vélekedik az egykori parancsnokról:
– A mi vállalatunk az ammónia miatt fokozottan tûzveszélyes munkahely  volt. Sûrûn került sor általános tûzvédelmi ellenõrzésre. Ellepték a céget a beosztottai, korrekt volt a munkakapcsolat. Komoly vizsgálatok történtek. Bizony volt, amikor a szõnyeg szélére kellett állnom az igazgatóiban. Az adódó hibákat megoldottuk. Igaz, elõfordult, hogy nem volt fizetésemelés, jutalom sem, ezért én nem haragszom rá, mert tudom, hogy a dolgát végezte. A mai napig összejárunk. Tagjai vagyunk a II. Rákóczi Ferenc Bajtársi Klubnak, a   Király István Kertbarát Körnek és a Vöröskereszt aktivistái is vagyunk. Jót bográcsozunk együtt, szüretelünk, bulizunk. A hónap végén már én is 76 éves leszek.
– Jelenleg odahaza kertészkedek, élem a nyugdíjas éveimet. Amit kell, elintézek, piacra járok, bevásárolok. Minden másnap a tejcsarnokból hozom a friss házi tejet, de néha már egy kicsit érzem a 85 évet – sorolja egy napját a volt tûzoltó parancsnok.
Jó egészséget és még  sok boldog születésnapot kívánunk!
Dömsödi Mihály
(Fotó: archív)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.