Nyár a földeken (1.)

Pálmások Szövetsége.A csapadékos őszt még csapadékosabb tavasz követte, ami jót tett a kalászosoknak, vélekednek a Pálmások Szövetsége agrárvállalkozó tagjai.

Borsos Zsigmond gazdaságában 140 hektáron búzát, 60 hektáron árpát termeltek. Az árpa termésátlagát gyengének ítéli, míg a búza, kenyérgabona minőségű lett, 45 mázsa/hektáros átlaga közepesen jó termésnek mondható a sok éves átlagot véve figyelembe.
Érdeklődésemre azt mondta, hogy az árpa értékesítése megtörtént, a búza szerződéses eladására is még ebben a hónapban sor kerül.
A jelenlegi aszályos időjárás hatásairól is faggattam a többi növénykultúra vonatkozásában, mivel kukoricát és napraforgót is termesztenek. Borsos Zsigmond a kukorica termés mintegy felének elmaradására számít. A Szentes környéki földjein a terméskiesés még nagyobb lesz, mint az Orosháza közeli földeken, ahol valamivel több csapadék hullott az elmúlt hetekben. A napraforgó szemképződése ma még nem látható biztonsággal, így megítélni nem lehet a terméseredményeket.
Arra is kíváncsi voltam, szembesültek-e már az új Földtörvénnyel a gyakorlatban. A vállalkozó azt válaszolta, mivel nincs a környéken eladó földterület, pedig szívesen vásárolnának, így eddig még nem.
* * *

VÁROSUNKÉRT! NEM PÁRTOKÉRT!

VELÜNK! FÜGGETLENEKKEL!

PÁLMÁSOK SZÖVETSÉGE

Egyre inkább a vegyszermentes termesztés irányába tart Csernus Lukács József gazdálkodó.  Amint említette, meg is látszik a búza 38 mázsa/hektáros  termésátlagán. A hagyományos eljárással ez a szám magasabb szokott lenni. Ráadásul a tavaszi belvíz miatt több hektárt nem sikerült beművelniük. Ennek a területnek a jövőbeni belvíz  elvezetési  munkálatait is el kell végezni. Így mintegy 50 hektáron termesztettek búzát az idén, és napraforgót vetettek még néhány hektáron. Úgy véli, jól döntött, hogy a kukorica tavalyi eredménytelensége után az idén nem vetették ezt a növényt. Most is az aszály a meghatározó, ami teljesen rossz termésátlagokhoz vezetne.
A takarmánybúzát már értékesítették, de a kenyérgabona eladásával még kivár abban a reményben, hogy később jobb árat kaphat érte.
Az új Földtörvény hatásaival annyiban találkozott, hogy szigorodtak a földkimérés szabályai, azért minden esetben fizetni kell. Osztatlan közös tulajdonban lévő szomszédos földterület megvásárlására készül, mely a terület ismételt kimérését is maga után vonja – vázolta.
(Folytatjuk.)
– szerk. –

Aratás. Fotó archív.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.