Kamatadó mellett EHO – Mi jöhet még?

Kánvási KatalinA Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT. ügyvezetője, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértő
rovata.

Bizonyára nem kerülte el senkinek a figyelmét – akit ez a téma érint, hogy 2013. 08. 01-től a 20%-os kamatadó mellett 6%-os egészségügyi hozzájárulás is terheli a bankszámlán tartott pénzöszszegeket. Minimum 3 hónapig kell a bankszámlán tartani ugyanazt az öszszeget azért, hogy a 26% adót „kidolgozza” a kamat. Ha három hónapnál rövidebb idő alatt kiveszszük a pénzt a bankszámláról, kevesebbet fogunk kapni, mint amennyit betettünk!
A 26% adón kívül természetesen még a bankköltség is terhel bennünket.
Ha valaki tartós befektetési számlán helyezi el a pénzösszeget (minimum öt évig nem nyúl hozzá), vagy állampapírt vásárol, akkor nem kell sem a kamatadóval, sem az egészségügyi hozzájárulással számolnia.
Természetesen vannak más alternatívák is a pénzeszköz elhelyezésére (a párnába bevarrás lehetőségén kívül):
1./ tartós befektetési számla,
2./ állampapír,
3./ az értékpapír piacon befektetési alapokban elhelyezett összegek (vállalkozók költségként leírhatják),
4./ a nemesfém piacon elhelyezett összegek (vállalkozók költségként leírhatják).
Úgy gondolom, hogy a bankszámlán tartott öszszeg logikailag sehogyan sem hozható össze az egészségüggyel, az egészségügyi hozzájárulással. Egyértelmű, hogy a kormány ismét egy újabb bőrt húzott le mindenkiről. Nemcsak azokról, akiknek a bankszámláján összeg van, hanem azokról is, akik a bankszámlájukra kapják a fizetésüket, hiszen a tranzakciós illetéket is a duplájára emelték. Ezen kívül a vállalkozók telefon adója 2,- Ft-ról 3,- Ft-ra nő.
Mi jöhet még ezután? Biztos vagyok benne, hogy itt nem állt meg a kormány. Még több adó, még több megszorítás. De hova húzzuk már azt a bizonyos nadrágszíjat? 

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyről szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem, juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: katalin2012@invi-tel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/-985-17-07. (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.