Paprika nap és más aktualitások – DélKerTÉSZ: Dinnyét is értékesít

Illusztráció a tavalyi rendezvényről.A DélKerTész idei tevékenysége hozza a várakozásokat, bár kétségtelen, hogy komoly károkat okoz a nagy meleg a paprika és paradicsom értékesítésében, és az árudömping miatt is alacsonyabbak a terményárak. Errõl és más aktualitásokról beszélgettünk Ledó Ferenc elnökkel.

– Augusztus 25-ig tart még ez a nehezebb idõszak, amikor – ahogy minden évben – küszködünk az értékesítéssel a túlkínálat miatt. Most a forróság plusz terhet jelent, mert sokat ront az áru minõségén. Többlet költséget okoz a paprika tárolása, újraválogatása is – említette.
Az önök tagjai növelték-e mégis a megtermelt áru mennyiségét?
– Igen, mind a TV-, mind a Kápia- és Hegyes- erõs paprika termésmenynyisége is lényegesen nõtt. Ilyenkor azonban az exportra fókuszálunk. Mindent megteszünk, hogy kiváló minõséget tudjuk értékesíteni.
– Sokat várnak a dinynye szezontól is…
– Szinte csak is exportra forgalmazunk dinnyét, mintegy 3500 tonna menynyiségben. Medgyesegy-házi integrátor partnereink közremûködésével próbáljuk kihasználni a dinnye néhány hetes szezonját. Egyedüli gondunk, hogy igen nehéz megfelelõ szállítási kapacitást találnunk.
– Milyen egyéb feladatokat kell most megoldani a cégnél?
– Sor kerül a mûködési programunk módosítására, ugyanis lezárult egy újabb öt éves periódusunk. Szeptember közepére kell leadnunk az új pályázati programot a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Fõosztályára. Most ezen dolgozunk, nem kis “falat”, mint egy két-háromszáz oldalas dokumentáció. Mivel mi vagyunk a legnagyobb TÉSZ a legmagasabb árbevétellel, egy újabb öt évre szóló jó programmal jelentõs uniós támogatásokhoz juthatunk reményeim szerint.

Csomagolás után a multik által keresett paprika fajták.

Érdemes odafigyelni a termelõknek egy pályázati lehetõségre is.
– Annál is inkább, mivel hasonló lehetõség az új uniós költségvetésig, látva a folyamatokat legalább 2015-ig biztosan nem lesz. Az ágazatban még “bent-ragadt” pályázati pénzekre van mód most pályázni két kategóriában. Augusztus 15. és október 18. között kertészeti gép beszerzésre és technológiai fejlesztésekre is lehet támogatást igényelni a következõk szerint: a kistermelõk nagyon egyszerû feltételekkel 14 millió forint összberuházásig pályázhatnak. A nagy vállalkozások pedig akár 140 milliós fejlesztést is megvalósíthatnak a támogatással, amely a teljes bekerülési költség 35%-a lehet, és öt éves fenntartási kötelezettség van.  Követelmény tehát a mintegy kétharmados önrész megléte.
– Miben lesz más az idei Magyar Paprika Napja, mint az elõzõ évi volt?
– Az idei rendezvényünk két napos lesz, augusztus 30-án elméleti szakmai elõadásokra épülõ, majd másnap gyakorlati bemutatókkal színesített programokra számíthatnak az érdeklõdõk – hallhattuk.
Ledó Ferenc elnök szólt arról, hogy az elsõ napon a szakmai elõadások 9 órakor kezdõdnek, 18 órakor zárul a rendezvény a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. Mintegy negyven forgalmazó partner kiállító közremûködésére számítanak a nap során, és néhány gondolattal az elõadásokról: az újjáalakult Agrárkamaráról beszél Dr. Gyõrffy Balázs elnök, a paprika termesztés stratégiai kérdéseivel foglalkozik Fodor Zoltán, a KZR és a szövetkezés idõszakát foglalja össze 1960 és 1990 között Dr. Csikai Miklós. Csilléry Gábor nemesítõ pedig a paprikanemesítés jelenérõl, jövõjérõl tart elõadást. A sikeres termesztés és a paprika környezeti igénye Dr. Terbe István tájékoztatójának témája. Délután szekciókban folytatja a tanácskozás munkáját.
Ledó Ferenc elnök.Ledó Ferenc elnök elmondta, hogy idén elõször lesz Paprika mulatság is, paprika ételekbõl készült vacsorával. Tombolával készülnek, melynek bevételét kiváló szakiskolások díjazására szánják.
Másnap, 31-én három kísérleti termesztéssel foglalkozó tagjuknál a talaj nélküli termesztés, a paprika hajtatás, a fajta kísérletek legújabb eredményeirõl lehet többet megtudni.  A rendezvényekre elõzetesen fogadják a jelentkezéseket.
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.