Fókát műt Dobos doktor – Állati hírek

A fóka fiú a vizsgálatra várakozik.Nem mindennapi feladatra kapott felkérést Dr. Dobos András címzetes egyetemi docens, a Kiséri Állatorvosi Rendelõ tulajdonos állatorvosa. A Vásáros-naményi Aqupark 35 éves fókájának vizsgálatára egy angol kolléga javaslatára hívták meg.

– A 2,5 mázsás jószág látványa is letaglózott. A fóka szemét zöld hályog miatt kell az õsz folyamán megmûteni. A vizsgálat ideje alatt az érett korú fóka “fiú” úgy viselkedett, mint egy rossz gyerek. Minden mûszert megszagolt, én pedig nagyon féltem. Képes a fogával elkapni az ember karját vagy lábát, és nem engedi el. Gondozói segítséggel azért megbirkóztunk a vizsgálattal. A mûtét ideje attól függ, mikor találnak külföldön olyan orvost, aki szakszerûen el tudja altatni. Ilyen kolléga “nem terem minden bokorban.” – mesélte a doki a kedves sztorit.

Dobos doktor a fókát vizsgálja.

Mentvények vizsgálata

A Kiséri Állatorvosi Rendelõ rendszeresen fogad állatvédõket, akik az általuk mentett állatokat hozzák el ide kezelésre. Dr. Dobos András szívesen segíti ezeket a szervezeteket, lehetõségeihez mérten térítésmentes vizsgálatokat és kezeléseket is végez.
Ott jártamkor két ilyen eset is történt. Daku Boglárka a budapesti Osiris Alapítványtól már többször hozott ellátandó kutyákat Szentesre. Alapítványukat Molnár Beáta hozta létre, a fõváros mellett több településen, így Szolnokon és Békéscsabán is folytatják tevékenységüket, melynek lényege, hogy nem állatotthont mûködtetnek, hanem a kutyákat önkénteseiknél helyezik el mindaddig, amíg új gazdit nem találnak a számukra.
– Kisebb számban külföldre adjuk örökbe a kutyusokat, elsõsorban akkor, ha az ottani gyógykezelésük olcsóbb, hatékonyabb – említette  Boglárka. Ezek a kutyák rend szerint rossz tartási környezetbõl kerülnek hozzánk, a szocializációjuk legalább annyira a kezelés része, mint szervi bajaik megállapítása. Köszönjük a doktor úr segítségét, támogatását abban, hogy egészségesen adhassuk örökbe ezeket a kis jószágokat.
Kecskeméti Krisztina Orosházáról a Szikhát Kutyamenhelytõl érkezett egy olyan kutyával, amelynek a rendõrkapitányságon hatósági állatorvosi vizsgálatát kérték. A boxer sérülései laikus szemmel is jól láthatóak, nagyon rossz tartási körülmények között, hoszszabb idõn át éheztették a kölykeivel együtt – tájékoztatott Krisztina. A teljes körû vizsgálat most fényt derít a kutya fizikális és mentális sérüléseire, ennek függvényében dönt majd a hatóság, hogy állatkínzás miatt milyen szintû eljárást indít volt gazdája ellen.

– szerk. –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.