A törökök meghagyták – Megerősítik az Ecseri templomromot

Részlet a tervből, amely a falak megerősítését mutatja.Leader pályázat segítségével sor kerülhet az Ecseri templomrom rekonstrukciójára – tudtuk meg a tegnap tartott sajtótájékoztatón.

Szentes Város Önkormányzata a Szentesért Közalapítvánnyal közösen pályázatt a Szentest Szarvassal összekötő út mentén található Ecseri templomrom állagmegóvása érdekében, amely a város talán legrégebbi építészeti értéke.

Labádi Lajos, a közalapítvány kuratóriumának elnöke a templomrom történelmi jelentőségére utalt, amikor elmondta, hogy több falu vált a környéken a törökök martalékává. Az Ecseri templom is elpusztult, maradványai azonban mind a mai napig állnak. Megmentésének, egy fajta zarándokhellyé alakításának gondolata évekkel korábbra nyúlik vissza, foglalta össze a mostani pályázat előzményeit.

Sajtótájékoztató - Móra József, Labádi Lajos, Szirbik Imre és Wittek Krisztina.

A terveket Wittek Krisztina városi főépítész mutatta be. A török időkben elpusztult 20 település közül egyik sem épült újjá – említette. Az Ecseri templomrom fekvése kedező, hiszen a környező településektől egyaránt 20 kilométerre található, a Cserebökényi puszta Tájvédelmi Körzet, az Országos Kéktúra Útvonal és kerékpárhálózat közelsége tovább emeli turisztikai értékét – sorolta.
A hajdan 300-400 lelkes Ecser temploma a 13-14. században épült egyhajós, vegyes (kő és tégla) falazatú. A régészeti ásatások során Csallány Gábor hat sír maradványát tárta fel, gazdagítva ezzel a kor történéseinek megértését.

A felújítás lényegéről azt mondta: megmarad a pusztatemplom jellege, burkolatot kap, a faldarabokat pedig megerősítik.  Sor kerül a terület parkosításának befejezésére is, valamint napelem rendszer biztosítja a területen az energiát. A Leader pályázat az állagmegóváshoz 12 millió forintot biztosít, amelyet jövő év végéig kell felhasználni.

A látogatóbaráttá váló templomromot a Kéktúra útvonal módosításával kell a turisták számára könnyebben elérhetővé tenni – tette hozzá Móra József önkormányzati képviselő, bizottsági elnök.

Kép és szöveg: DT.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.