Töltött dinnye
Hozzávalók: 2 kis sárgadinnye, 10 dkg. rumos meggy, 1 õszibarack, fél citrom. 1 pohár tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 nagydoboz jégkrém.
A dinnyéket megmossuk, félbevágjuk, a magját kiszedjük, a rumos meggy levébõl egy keveset belecsöpögtetünk a belsejébe.
Az õszibarackot meghámozzuk, fölszeleteljük, citromlével meglocsoljuk. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A jégkrémbõl fagylaltos kanállal, vagy evõkanállal golyókat szedünk ki, vagy késsel kockákra vágjuk. Akárhogyan is tálaljuk, fontos, hogy a tálalóeszközt használat elõtt forró vízbe mártsuk (a kanalakat minden újabb golyó elõtt) így nem ragad a jégkrém. A jégkrémmel töltött fél dinnyéket a lecsöpögtetett rumos meggyel, õszibarackszeletekkel és tejszínhabbal díszítjük. Ugyanezt elkészíthetjük ananászból is.
Jó tudni, hogy…
– ha a csöves kukoricát forró vízbe tesszük fel fõni, akkor 20 perc alatt megfõ.
– a töltésre szánt gyenge tököt megóvhatjuk a szétfövéstõl, ha a hámozás után rövid idõre ecetes vízbe tesszük.
– ha a kiskertbõl behozott zöldségeink megfonnyadnak, ecetes vízben áztatva, amelyben 2 szem kockacukrot is feloldottunk, újra frissek lesznek.
– dm –