Kerékpártúra négy országon át

A St. Jupát SE. kerékpárosai ismét útra keltek. Ez az európai utazás más lesz, mint az olimpiai volt. Amellett, hogy a hét fiatalember egy nem mindennapi önként vállalt sport próbát teljesít, történelmi és kulturális ismereteiket is bõvítik. A huszonhárom napos túra 2359 kilométeres útvonalát ugyanis ebbõl a szempontból is nagyon izgalmasan állították össze.

A legfiatalabb fiú, Dandé Dániel mindössze 13 éves. Füsti M. Gergely, Olasz Balázs és Papp Dániel (15) szintén a ”hetesfogat” tagja. Valkai Zsolt (39) az olimpiai csapat vezetõje, és társai, Vincze Mihály (20) és Dömsödi Gábor (23) a mostani túra tapasztalt vezetõi lesznek.
Valkai Zsolt elmondta, hogy nem sokáig pihentek a tavalyi kihívás teljesítése után. A folyamatos tréningek része volt az idén egy négyszer négy napos hegyi felkészítõ kerékpározás, aztán július 30-án felkerekedtek.
Balról jobbra: Vincze Mihály. Olasz Balázs, Füsti M. Gergely, Papp Dániel, Dandé Dániel, Dömsödi Gábor, Valkai Zsolt jpg.A túra Budapestrõl indult, Esztergom, Bécs, Linz elhagyása után Passauba a hatodik napon szeretnének érkezni. S közben megnézik a Bõsi Vízlépcsõt, de Pozsony óvárosát is. A szlovák állomás után már Ausztria, Bécs belvárosa ígér számukra értékes látnivalókat. A várkert, a parlament és a városháza környékét, majd a willendorfi világhírû Vénusz szobor másolatát nézik meg.
A mindössze 11 centis szobrocskáról érdemes tudni, hogy korát 35 ezer évesre becsülik. 1908-ban egy vasútépítés során találtak rá a kõkori leletre a helyiek, amit féltve, széfben õriznek mind a mai napig. Aztán az ötödik napon már a melki Apátságnál szeretnének járni, tudjuk a fiúk által elõzetesen elkészített útvonaltervbõl. De átkerékpároznak Mauthausenen is, ahol a háború idején három koncentrációs tábor volt, mintegy húszezres emberáldozattal. Az itteni emlékhelyet szintén látni szeretnék.
Valkai Zsolt felhívta a figyelmünket a túra egyik legizgalmasabb pontjára. Ez a Duna-áttörés erdõkkel, sziklafalakkal övezett gyönyörû természeti kincsvilága, amely II. Lajos hohenschwangeu-i birodalmába vezeti õket. Itt már folyamatosak az emelkedõk, a túra útvonalának legmagasabb pontját, az Edelweiss Haus kilátót, 2577méter magasságban a tizenötödik napon szeretnék elérni. A tizennegyedik-tizenhatodik nap lesz útjuk legnehezebb része. De tovább menve ugyancsak csodálatos élményre készülnek, amikor a Fraz Josef Höle 9 kilométer hosszú, 1,2 kilométer széles jégfolyamát láthatják. Ezután már, túl az út felén és a legnehezebb hegyi utakon Klagenfurt érintésével hazafelé veszik az irányt. Lenti, Siófok és újra Szentes, augusztus 21-én.
A négy országot átívelõ kerékpártúrájuk  alatt átlagosan naponta 102,57 kilométert kell teljesíteniük.
A csoportvezetõ Valkai Zsolt megerõsíti, a teljes túraidõ alatt mindössze egyszer, Passau után Kelheimnél a Dunán átkelve hat kilométeres szakaszt tesznek meg hajóval. Az útvonalon sehol sem várja õket ismerõs segítség, teljesen magukra lesznek utalva. 
A St. Jupát SE. sportolóinak négy országot átszelõ túrájukhoz sok sikert kívánunk. A hazaérkezésük utáni beszámolót lapunkban  olvashatják.
A fiúk köszönik a szentesi önkormányzat, a Csongrád Megyei Közgyûlés, a Herba Mix Kft, a Linea-H Bt., a VAUDE, a Kvíz-2000 Bt., Dan-Aqua Öntözéstechnikai Kft. támogatását. A legnagyobb segítséget azonban természetesen most is, mint minden hasonlóan nagy utazásnál, a családjuktól kapták, hiszen õk szurkolnak értük a legjobban.

Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.