Felújítások

Rónahír.jpgAz önkormányzat pályázatot nyújtott be a hékédi temetõben egy új ravatalozó megépítésére. Ezzel gyakorlatilag minden temetõben elõsegítette a város a szolgáltatások színvonalának emelését.

Keresik a megoldást – lakossági igények alapján –  egy szóróparcella kialakítására. E szertartásforma – más településeken már bevált módon – szabadtéren, esztétikus, parkosított környezetben a halottak hamvainak szétszórását tenné lehetõvé.
Ugyancsak pályázati támogatással újulhat meg a zeneiskola tetõzete, mintegy 7 millió Ft értékben. Megvalósulhat az öszszes óvoda udvarának rendbetétele, a balesetveszélyes játékok átépítése. Így az óvodai játszóterek teljes egészében meg fognak felelni a vonatkozó uniós szabványoknak. 
 
VÁROSSZÉPÍTÉS

Folytatódik a közparkok virágosítása.  A következõ napokban 18 ezer tõ egynyári virág kiültetését végzik el a Városellátó Intézmény dolgozói. A „mez-gés” diákok tervei alapján megszépül az Erzsébet tér és a Kossuth tér parkja. Nekik köszönhetõen az idén is virágokból formázzák meg a város címerét. Ugyancsak befejezéséhez közeledik a laktanya és a kertvárosi lakótelep közötti sáv erdõsítése. Ebben a hónapban 10 ezer virágpalánta lett szétosztva a Nagymamák Tavasza akció keretében.

Kerti_virágok.jpg 

 
VESZÉLYES LEHET AZ ADÓBEVALLÁS

Hazánkban is egyre népszerûbb az adózók körében az elektronikus úton történõ adóbevallás, hiszen idõ- és pénztakarékos megoldás. A rendszerbe épített ellenõrzési funkció segít a bevallás hibátlan kitöltésében, használata gyorsan elsajátítható és logikus felépítésû. 
Ha a web-alapú adóbevallást és a kitöltõ-szoftvert választjuk, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy személyes pénzügyi adatokat fogunk elküldeni a szoftvert tartalmazó weboldalra. Figyelmesen olvassuk végig a lap titoktartásra vonatkozó alapelveit.
Az adóhatóság honlapján a Java alkalmazású kitöltõ program biztosítja a kitöltési útmutató megjelenítését.
Mivel a program a saját gépünkön fut, és nem egy távoli webhelyen, az egyetlen eset, amikor internetre pénzügyi információt juttatunk el, az a bevallás elküldése. Tehát ebben az esetben csak a saját gépünk és internet-kapcsolatunk biztosítja az adataink védelmét. Épp ezért a számítógépünk védelme nagyon fontos: gyõzõdjünk meg róla, hogy a jelszavaink erõsek; ellenõrizzük, hogy számítógépünkön fut-e internetbiztonsági, vírusokat- és egyéb fenyegetéseket elhárító szoftver. Bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelõ backup (biztonsági másolat) megoldás van-e a gépünkön egy esetleges technikai probléma esetére, és ellenõrizzük, hogy vezeték nélküli kapcsolatunk saját biztonsági rendszere aktív-e!                                            

FÓLIASÁTRAK

Tovább egyszerûsödött a fóliasátrakat szabályozó rendelet. Az Önkormányzati  Minisztérium – a mezõgazdasági termelõk igényeit szem elõtt tartva – né-hány nap leforgása alatt módosította a fóliasátrakat érintõ jogszabályt. Ezzel a gazdák érdekeihez még inkább igazodó, precízebb és egyértelmûbb szabályozás született, tovább egyszerûsítve – a mûszakilag indokolható mértékig –  a fóliasátrak létesítését. A rendelkezés alapján nem nõttek, hanem csökkentek az eljárás költségei. A többi között fontos újdonság:
– A beépítésre nem szánt mezõgazdasági területen idõ- és méretkorlát nélkül, beépítésre nem szánt egyéb területen pedig idényjelleggel engedély nélkül építhetõ bármekkora méretû fóliasátor.
– Idényjellegû fóliasátor engedély és bejelentés nélkül helyezhetõ el a beépítésre szánt területen is, ha magassága kisebb 7 méternél, és alapterülete nem haladja meg az 500 m2-t.
– A fóliasátrak építésekor többé már nem kell a hagyományos építési engedélyezési eljárást lefolytatni, az építtetõnek csak bejelentési kötelezettsége lesz. 
Bejelentés csak a beépítésre szánt területen megépíteni kívánt, 7 méternél magasabb, vagy 500 m2-nél nagyobb alapterületû ideiglenes, vagy 3 méternél magasabb állandó fóliasátor esetében, illetve a beépítésre nem szánt, nem mezõgazdasági területen állandó jelleggel elhelyezett fóliasátor esetében szükséges.
– Ezen túlmenõen a Kormány a szabálytalanul létesített fóliasátrak esetében a kiszabható építésügyi bírság mértékét  jelentõsen (huszadára) csökkenti, és átmeneti 2009. április 30-ig tartó, 0 Ft/db bírságtételt meghatározó moratóriumával  lehetõséget kíván adni a gazdálkodóknak, hogy meglévõ fóliasátraikat a jogszabályoknak megfelelõen szabályossá tegyék. (Forrás: ÖTM)

Paprikaszüret.jpg

TÁMOGATÁSOK

Pénzügyi támogatás vehetõ igénybe a mezõgazdasági termékek értéknöveléséhez az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA).
A támogatás célja egyebek mellett a mezõgazdasági termékek feldolgozásának, illetve forgalmazásának javítása, az új termékek,  technológiák bevezetésének segítése, valamint a mezõgazdasági, ill. élelmiszeripari vállalkozások versenyképességének növelése.
Támogatás kérhetõ többek között: a gépbeszerzéshez, az építéshez, a felújításhoz, a szoftver-fejlesztéshez és beszerzéshez.  A kérelmeket a pályázók június 16-ig adhatják be.

Garai-Szabó Imréné
(Fotók: Dömsödi Teréz)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.