Utca képek – A kenyér

Kenyér.jpgÁprilis 14-én 15 óra tájban ballagtunk a Petõfi utcán, az autóbusz-állomás felé. Jól táplált tizenéves lányka és fiú került el bennünket. Eszegettek. Egyikük a kenyér külsejét, amit elõzõleg patkó formájúra rágott, a járdára dobta.

Emlékeimbõl: a harmincas ínséges években “akciós kenyeret” osztottak. Abból sem ehettünk eleget… 1944-ben munkásként kenyérhelyettesítõ tarlórépát ettünk, hogy a gyomrunk üres ne legyen. Hasmenésünk viszont lett. Szüleink tanítóink életre szóló szavai: a kenyeret megunni nem lehet. Becsüljük tehát a kenyeret, kiflit!

VIRÁGOK

Nõk, férfiak a családi házuk elõtt szorgoskodnak. Fákat nevelnek, virágot öntöznek, szépítik a környezetüket. A járókelõk is gyönyörködhetnek a növényekben. A Kisér utcai rendben tartott ház elõtt három fa díszlik, közöttük liliom és rózsatövek. A tizenéves fiúnak is tetszett, gyorsan letépte. Engem észrevett. A magánosított virágszálakkal kerékpárjára pattant és elszáguldott északi irányba. Nem volt idõm szólni neki, hogy kérjél néhány szálat! Én is adtam volna a sajátomból…
Hasonló magánosítás helyett ki tanít arra, hogy kérjél? Gyerekkori pajtásom hetven éven felül volt már, amikor a Horváth Mihály utcai közterület virágágyásából rózsaszálakat metszett.
– Miért vágod? – kérdeztem.
– Hogy legyen a szobámban. – válaszolta. – Onnan látod ezeket!
– Ez igaz, mondta, és restelkedve igyekezett otthonába.
A természetes és mesterséges környezetképért felelõsek vagyunk. Heltai Jenõ alábbi sorai elgondolkodásra érdemesek. “Szeretem én is a virágot. És elborítok csókjaimmal minden virágot, levelet.”

Kerti_virágok.jpg

GYÓGYNÖVÉNYEK

A cserebökényi és terehalmi legelõkön kibúvó szikfüvet szorgalmas emberek fésülték össze saját célra, és a fogyasztók számára. A hársfák a Hõsök erdejének díszei. Az emberek felmásztak rájuk és szedték a virágot. Óvták az ágakat, számítva a jövõ évi termésre. A kiválogatott gyógynövényeket a Földmíves szövetkezet Tóth József utca 22. alatti felvásárló helyére vitték. Itt a hajdani gabonamagtár padlásán száradt. Kellemes illatot árasztott a környékre, a közelmúltig.
A negyvenes évek Kossuth utcai hársfa sorára emlékezve, viráguk szedését, látványosságát vázolom: Az út közepét sárga keramitkocka fedte, széleit kb. két méter szélességben aszfalt, föléje és a járdára árnyékoltak a hársfa sorok. A boltokban dolgozó kereskedõk létráról szedegették saját célra. Bartus László lakatos szakmunkás a Kossuth u. 19. számú ház elé, a kerékpárútra állította kétágú – középen összekötött – létráját. Kerékpáros férfi sietett, át szándékozott a létra között menni, de nem figyelt, és neki ütközött, a létre eldõlt. A kerékpáros zúzódásokkal megúszta. B. L. keze eltörött. A hársfák emlékeimben élnek.

Hársvirág.jpg

A BODZA VIRÁGA

Természetes módon került a betonárok és a járda közötti keskeny sávba, a telepített gyümölcs- és erdei fák, ligusztrum közé a bodza csemete, melyet gondoztunk. Figyelemre érdemes bokorrá fejlõdött. Virágját szedtük, teáját fogyasztottuk, fekete bogyóit télen a madarak csipegették. Május eleje óta virágait szedjük. Szomszédunk figyelmeztetett: le ne essek. A kétágú létra harmadik fokán álltam, amikor megszédültem, a betonárokba, ill. partjára estem. Az utcán közlekedõk megláttak, segítettek, felültettek. Eszméletvesztés miatt ezekre a pillanatokra nem emlékszem. A tényekrõl feleségem tájékoztatott. Mentõt hívtak. A mentõsök infúziót adtak. A sürgõsségi osztályon Késmárky fõorvos zúzódást állapított meg. Pihenést javasolt. A betegszállítók otthonomba vezettek.
A balesetem utáni napokban kerékpárral, autóval érkezõ emberek álltak meg otthonunk elõtt. Kérdezték, miként vagyok. Egymást nem ismertük, bemutatkoztunk. Tóth és Csákó úr vázolták a történteket. Lelkiismeretes segítségüket, emberségüket megköszöntem. A mentõsök, betegszállítók, Késmárky, Katona orvosok segítõ gyógyító munkájáról elismerõen írhatok.
Az utcákon történtekbõl a tanulságot hasznos levonni. Nekem is.                   
Kátai Ferenc

Bodza_termése.jpg

Egy hozzászólás “Utca képek – A kenyér” bejegyzésre

  1. S. T. de B.:

    Köszönöm hogy tanúságos cikkét olvashattam.
    Jövõre a bodza-virág-szedés egy biztonságosabb módját kellene választani?!..de addig is.. Vigyázzon magára!!!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.