Alakulatzászló a zászlóaljnak

Az_alakulatzászló.jpgMájus 20-án ünnepélyes seregszemléhez sorakoztak fel a 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Zászlóalj katonái a Kossuth téren. Ezekben a napokban ugyanis 160 éves a magyar honvédség, s idén 75 éve, hogy Szentes városa és a Damjanich laktanyában elhelyezett elsõ alakulat (a Pápáról érkezett Simonyi óbester lovassági huszárezred) közötti együttmûködésrõl beszélhetünk.

Ebbõl az alkalomból, a városi képviselõ-testület áprilisi döntése alapján adott át alakulatzászlót Szirbik Imre polgármester Nyers József mérnök-ezredes parancsnoknak, amellyel mind a sok évtizedes jó kapcsolatot, mind az alakulat eredményeit ismerték el. A jelenlévõkhöz szólva a polgármester arról beszélt, hogy felemelõ érzés a történelmi idõkre visszaemlékezni. Az alakulatnál dolgozók mindig is a város megbecsülését érdemelték, hiszen biztonságérzetet nyújtottak az itt élõknek. A csapatzászló a kiállást jelképezi, a szentesiek oly sokszor odaálltak a csapatzászló alá, és kiálltak a haza védelmében, ahogyan azt az idõ megkövetelte, – mondta.
– Ma azonban más feladatokat látnak el katonáink, – vázolta Szirbik Imre. A NATO zászlói alatt védelmezik a világ békéjét akár a boszniai, vagy épp az afganisztáni missziókban teljesítenek szolgálatot.

Ünneplők.jpg 

A zászló szelleme és a szakmai elhivatottság kíséri õket akkor is, amikor a civil lakosság érdekében katasztrófavédelmi feladatokra készülnek fel, és elviszik a város jó hírnevét.
Nyers József mérnök-ezredes, az alakulat parancsnoka is a helytállásról szólt. Arról, hogy fogalom már a NATO-n belül a “Szentesi Mûszakiak”, mivel mind a víztisztító, mind a hídépítõ zászlóalj kiválóan teljesíti a rá bízott feladatokat. A tiszteletet és megbecsülést élvezve hatékony segítséget nyújtanak, ha a szükség úgy hozza, katasztrófa esetén azonnal bevethetõek a szentesi katonák. De állandó közremûködõk a városi ünnepségeken is. Ápolják a hagyományokat akkor, amikor huszártalálkozót szerveznek, vagy éppen a hõsök sírjait gondozzák a temetõkben. Minden évben megrendezi az alakulat a Mûszakiak Napját, amikor a lakosság is betekintést nyerhet a laktanya mindennapi életébe, – hangsúlyozta.
A csapatzászlót a katolikus és református szertartás szerint katonai tábori lelkészek áldották meg, majd szavalat következett. A katonák pedig díszmenettel tisztelegtek új zászlójuk elõtt.
Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Zászlóvivők.jpg

Felsorakozva.jpg

Sorakozó.jpg

Lelkészi_áldás.jpg

Lelkészi_áldás2.jpg

Díszmenet.jpg

Katonazenekar.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.