Mintegy hatezer ellenőrzés várható az idén – A termelők érdeke

Dobos_doktor_Belgiumban__az_Európa_Parlamentben.jpgA múlt hónapban harangoztuk be, hogy kerületünknek új fõállatorvosa van dr. Dobos András személyében. Az európai uniós követelményekhez való alkalmazkodás, mint elvárás egy sor új feladatot ró napjainkban az élelmiszer ágazatra, ezekrõl adunk ezúton tájékoztatást.

Nagyon sok a hiányosság, állapítja meg Dobos doktor, s ezen véleményét az eddig elvégzett ellenõrzésekre sajnálattal alapozhatja. A hiányosságok azonban elsõsorban adminisztratív jellegûek. Nem nagy dolgokra kell gondolni, azonban azok is olyanok, amelyek miatt egy termelõ például eleshet a földalapú támogatásától, vagy egyéb pályázati forrásától.
Több évtizedes beidegzõdéseket kell felszámolni, ami természetesen nem egyszerû feladat. Az Unió számára azonban ezek a beidegzõdések egyszerûen nem léteznek, csak a szabályok, amelyeket mindenkinek be kell tartania. Hiányos dokumentációk, pontatlan nyilvántartá-sok kiegészítésére hívja fel a fõállatorvos a napokban az élelmiszer ágazat szereplõit. Pádár Zoltán HACCP szakértõ segíti a munkáját a vonatkozó szakmai kérdésekben, – sorolja Dobos András. Míg egyetlen hiányosság sem olyan, amely miatt a fogyasztók, vásárlók károsodnának, vagy veszélynek lennének kitéve, de a pontos nyomon követhetõség, az adminisztratív biztonság más hatóságok vizsgálatai esetén is mérvadóak. Sajnos, ilyenek miatt is be lehet záratni egy boltot, vagy vendéglátó egységet.
A fõállatorvos úgy kommentálja a helyzetet, hogy a veszélyelemzés felgyorsult. A termelõ terméke – dolgozzon bármilyen szûk volumenben – eljuthat nagyon rövid idõ alatt a világ bármely pontjára. Nem fordulhat elõ az a napokban történt eset – mondja – amikor az egyik helyi multinacionális áruházba lejárt konzervipari termékek bejutását kellett megakadályozni. Ha nincs az ellenõrzés, a minõségi átvétel szabályaival tisztában nem lévõ boltvezetõ hibája miatt a forgalomba nem hozható termék a polcokra került volna.
Dobos doktor elárulja, hogy a jövõben tervezett ellenõrzések száma csaknem hatezerre becsülhetõ a szentesi kerületben. Elsõ körben senkit sem büntetnek meg. Azok, akik nem pótolják a felszólítást követõen sem a hiányosságokat, azok a második körben már joggal számolhatnak szankciókra. A fõállatorvos meglátása, hogy a földtõl az asztalig minden területen rendnek kell lennie, mert ha a társhatóságok találnak szabálytalanságot, s bebizonyosodik, hogy a fõállatorvos elnézte, a hivatal is büntetésre számíthat. Ez az ún. keresztmegfeleltetés szabályrendszere.
Ez a rendteremtés szolgálja egyben azt is, hogy a termelõk, feldolgozók biztonsággal tudjanak pályázni, és támogatásokat lehívni. Tehát a szigor az érdeküket szolgálja.
A hatósági állatorvosok a következõ szakterületeken teljesítik szolgálatukat:
Dr. Bikádi Péter – szarvasmarha járványügy, dr. Hobot Gábor – élelmiszerbiztonság, dr. Molnár Béla – víziszárnyas telephelyek és általános helyettes, dr. Olti Antal – juhászati ágazat, dr. Lehoczky János – ebek járványvédelme, oltások nyilvántartások és általános helyettes a szarvasmarha ágazatban. A kerületben még további tizenkilenc jogosult állatorvos dolgozik.
– dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.