A húgyutak védőszentje: a tőzegáfonya
Az áfonyák népes családjába több mint háromszáz fajta tartozik. Nálunk legismertebb az ún. kék és a vörösáfonya, melyeket gyümölcsként, lekvárként fogyasztunk, illetve mostanában már áfonyával dúsított müzlit is vásárolhatunk egyes szaküzletekben. Most azonban nem az áfonya finom ízérõl, hanem egyedülálló gyógyhatásáról írunk.
Az amerikai tõzegáfonya gyümölcsének gyulladások elleni gyógyító hatását már az amerikai indiánok is ismerték. Az “Új világ” meghódítása óta egyre elterjedtebben használják – ma fõleg kivonatának kapszulázott formáját -, elsõsorban húgyúti bakteriális fertõzések megelõzésére, kezelésére. Ezen kívül, hatóanyagainak köszönhetõen elsõrendû antioxidáns, gátolja a szervezet sejtjeinek öregedését. A két áfonyafajta igen gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstõl. Az antioxidánsokkal megelõzhetõk krónikus betegségek: érelmeszesedés, koleszterinlerakódás, szívinfarktus, bõrproblémák kialakulása, rák keletkezése, memóriazavar. Az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin és C-vitamin – fokozzák a hatását.
Hogyan hat a tõzegáfonya?
A nõknél makacs fájdalommal járó húgyúti bakteriális fertõzéseket legtöbbször az E. coli baktériumok elszaporodása okozza. Könnyen kialakul terhesség alatt, menopauzában lévõ nõknél, a higiéniai követelményeket figyelmen kívül hagyó szexuális kapcsolatok révén, férfiaknál prosztatagyulladás esetén.
A tõzegáfonya
* hozzájárul a húgyutak egészségének fenntartásához,
* segíti az immunrendszer mûködését,
* támogatja a szervezet védekezését a baktériumokkal és vírusokkal szemben,
* hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.
Egyeseknek a vizeletében jelenlevõ természetes anyag (glükoprotein) képes az E. Coli baktériumokhoz kapcsolódni és megakadályozni, hogy a baktérium a húgyhólyag/húgyút falához kapcsolódva szaporodjon és gyulladást okozzon. Akiknél viszont ez az anyag hiányzik, vagy csak kis mennyiségben található meg, sokkal érzékenyebbek a megbetegedésre.
1994-ben a Weber State University (USA) kutatói kimutatták, hogy a tõzegáfonya a humán glükoproteinhez hasonlóan viselkedõ anyagot tartalmaz, mely képes meggátolni az E. Coli baktérium megtelepedését a húgyút falán. Ez tehát a tudományos magyarázat jelenleg arra, hogy miért képes a tõzegáfonya megelõzni, illetve gyógyítani a húgyúti bakteriális fertõzéseket.
Tõzegáfonya a gyógyításban
A Harvard Egyetemen 1994-ben végeztek tõzegáfonyás kezelést visszatérõ húgyúti fertõzésben szenvedõ 153 idõsebb nõ bevonásával. Az esetek 90%-ában a tünetek 32-100%-os javulását találták. Az eredményeket megerõsítették a Weber State University klinikai eredményei (Prof. E. Walker, 1997) is. Az egyetem kutatói sikeresen alkalmazták a 400 mg-os kapszulázott tõzegáfonya-koncentrátumot a húgyúti fertõzések megelõzésére, kezelésére.
Finnországi klinikai vizsgálatok szerint a tõzegáfonya-koncentrátum szignifikánsan csökkentette a fertõzések kiújulását (Brit. Med. J., 2001, 322:1-5). A tapasztalatok szerint a tõzegáfonya elõsegíti a krónikus bakteriális fertõzések gyorsabb gyógyulását, lecsökkenti az antibiotikum-kezelés idõtartamát, ami azért fontos, mert az antibiotikumok huzamosabb idõn keresztül történõ fogyasztása a szervezetben gombásodáshoz vezethet.
A tõzegáfonya azon betegeknél is hatékony lehet, akik vizeletürítési nehézségekkel – prosztata-megnagyobbodás, prosztatagyulladás és bizonyos idegrendszeri rendellenességek, mint a szélütés, vagy nyitott gerinc – küzdenek. Tapasztalatom szerint sokan alkalmazzák saját elhatározásból a tõzegáfonya kapszulát, ezért is lehet, hogy a tíz legkeresettebb étrendkiegészítõ közé tartozik. Orvosi felügyelet nélküli folyamatos szedés esetén naponta egy kapszula bevétele elegendõ. Veszélyeztetett idõszakban (menopauza, vesekõproblémák, vízi sportolás, strandolás) indokolt a napi két kapszula fogyasztása.
Antioxidáns hatás
Az áfonya igen gazdag antioxidánsokban (antocia-nidinek, tanninok), melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstõl. Az antioxidánsokkal megelõzhetõk krónikus betegségek: érelmeszesedés, koleszterin lerakódás, szívinfarktus, bõrproblémák kialakulása, rák keletkezése, memóriazavar. Az antioxidáns vitaminok – mint az E-vitamin, béta-karotin és C-vitamin – fokozzák a hatását.
Hólyaghurut jelentkezésekor a dózist napi 3 kapszulára ajánlott emelni. A tõzegáfonya kapszulákat egy órával étkezés elõtt, vagy két órával étkezés után kell bevenni. Feltétlen fontos sok folyadékot fogyasztani (legalább napi 2 liter víz, tea, stb.), mivel az mossa ki a szaporodásában gátolt baktériumokat a húgyútból.
’Dr. Rideg Róbert
természetgyógyász, fitoterapeuta, az Aryan Természetgyógyász Oktató-
központ óraadó tanára