37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár – Töretlen fejlődés, új kihívások

A haderõ átalakításával kapcsolatban két éve indultak el a fejlesztések, aminek egyik szerencsés részese a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Dandár. Szervezete tovább korszerûsödik. Új technikai eszközöket kaptak. A fejlesztésekrõl, és az azokhoz kapcsolódó új feladatokról Kovács István dandártábornokot kérdeztük.

– Az egyik, hogy a  világszínvonalú víztisztító századunk hat nagy teljesítményû víztisztító eszközzel rendelkezik, amely óránként képes öt köbméter hagyományos szennyezettségû vizet tisztítani. Emellett képes atom, vegyi, bakterologiai fegyverekkel szennyezett vizet is tisztítani, tengervizet sótlanítani. Ebben az esetben teljesítménye 2,5 köbméter óránként. Várhatóan a jövõ év folyamán még két ilyen eszközt kapunk, s így lesz teljes a víztisztító század eszközellátottsága.
– A megtisztított víz újrahasznosítása hogyan történik?
– Mindegyik eszközhöz tartozik egy zacskózó berendezés, amely fél, ill. egyliteres zacskókba tudja a vizet csomagolni. A tisztított víz mintegy egyharmadát tudjuk zacskózni. Ha az igény olyan, egy víztisztító gépre négy zacskózót tudunk kapcsolni, s akkor a teljes mennyiséget tudjuk zacskózni. Ennek nagy jelentõsége van a katonai alkalmazás mellett a különbözõ katasztrófavédelmi feladatok ellátásában is.
viztisztito.jpg– Milyen az állomány gépjármû ellátottsága?
– A századnak folyamatban van az új gépjármû technikával való felszerelése Mercedes terepjáró gépkocsikkal, ill. Rába és MHN konténerszállító gépjármûvekkel.  Tehergépjármûvei H14-es Rába jármûvek. Az elmúlt másfél évben az alakulat több mint negyven új gépjármûvet kapott. Az univerzális földmunkagépeink száma is folyamatosan növekszik. Nagyon fontos továbbá a híradó berendezések korszerûsítése. Az új eszközökbõl az elsõ szállítmány már hazánkba érkezett.  Egyes berendezésekkel rendelkezünk, de az õsz folyamán megkapjuk a többit is.
– Az állomány elhelyezési körülményeit érintõ fejlesztések merre tartanak?
– Az állomány elhelyezési körülményei is folyamatosan javulnak. Januárban egy újabb felújított legénységi épület átadása történt meg, amely 153 fõ elhelyezésére alkalmas. A szerzõdéses állomány nagyon korszerû körülmények között  dolgozik és pihen. Szeptember végén a kábeltelevízió, ill. internet hozzáférés is meg lesz minden szobában. A szerzõdéses állománynak Szentes helyõrségben 300 fõ erejéig tudunk nagyon korszerû feltételeket biztosítani. Ez a Magyar Honvédség átlagánál valamivel jobb. De a munkafeltételeket is tovább javítjuk. Most fejezõdött be egy épületrész felújítása, itt helyeztük el a személyügyi fõnökséget. A többi részen  irodakapacitás bõvülés miatt javulnak a munkafeltételek. A laktanya rekonstrukció tehát tovább folyik, ami újabb épületek felújításával jár majd. Korszerû telephely építése várható 2010 környékén.

– Mekkora most a dandár létszáma?
– Jelenleg a dandár létszáma mintegy ezer fõ. Költségvetési létszámunkra száz százalékban fel is vagyunk töltve. Március elsejével a szerzõdéses állomány várhatóan 60-70 fõvel növekszik. 2010-ig évente 40-60 fõvel fog tovább növekedni a létszám a tárca anyagi, illetve a várható feladatok függvényében.
Mi mondható el most a hídépítõ részlegrõl?
– Az elõre betervezett gyakorlatok mellett nagy igény mutatkozik a hídépítõ technikai eszközeink iránt. Ezekbõl az eszközökbõl inkurenciában igen tetemes mennyiség van, ezért azt tervezzük, hogy nem a hadi anyagot használnánk fel  a különféle építési feladatokhoz, megbízásokhoz, hanem miniszteri engedéllyel az inkurenciát. Ez bevételt is hozna a szaktárcának. A bevételt pedig az egyes fejlesztésekre fordíthatnánk.
europahid.jpg– Hogyan vannak jelen a nemzetközi kapcsolatokban?
– Más országok mûszaki alakulataival együttmûködünk. Ebben az évben már fél évig együtt dolgoztunk a holland 101-es mûszaki zászlóaljjal. Várhatóan az év második felében angol mûszakiakkal fogunk közös feladatot végrehajtani. 2006-tól ismét fél éves közös tevékenységre fog sor kerülni az angolokkal. Kiemelt feladatunk továbbra is a Tisza Többnemzetiségû Mûszaki Zászlóaljban való részvétel. Idén a szlovákok adják a parancsnokságot. Szeptemberben lesz egy törzsbevetési gyakorlat, ahol a mi parancsnoki állományunk is részt vesz. Õsz elején vár ránk egy gyakorlat, amikor a mûszaki dandár az elõkészítésben és a mûszaki szakfeladatok végrehajtásában fog közremûködni.
– A dandár – jogelõdeit tekintve – nagy múltra tekint vissza, ezért fontos szerepe van a hagyományápolásnak.
– Valóban lényeges a mûszaki hagyományok ápolása. A mûszaki csapatok napján egy szerény emlékparkot alakítottunk ki a laktanyában, amellyel emléket állítottunk az egykori elõdöknek. Hosszú idõ után most sikerült ezt megvalósítani a szaktárca, a Honvéd Szakszervezet, érdekvédelmi szervezetek és egy gazdasági társaság közremûködésével.  A nyugdíjas mûszakiak is nagy örömmel vették ezt. A kis emlékoszlopokat a megszûnt mûszaki csapatok utolsó parancsnokai készítették. Ápoljuk továbbá a huszárokkal a kapcsolatot. Októberben az egykori huszár osztály volt tiszai harcainak a napjára emlékezve rendezzük meg a Huszártalálkozót.
A NATO-RÉGIÓ rovat a Külügyminisztérium támogatásával készül.

3 hozzászólás “37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár – Töretlen fejlődés, új kihívások” bejegyzésre

  1. KDL:

    Tisztelt Szerkesztőség!

    Nagyon tetszik az újságuk rengetek érdekes dolgot írnak le ami Szentesen és környékén történik. A legfrissebb lapjukban is olvastam,hogy a Szentesi Műszaki Dandárról írnak, ez nagyon jó mert a város lakói nagyon keveset tudnak róla, hogy mit is csinálnak a város katonái,és szerintem a város büszke lehet rájuk. Ezért gondoltam,hogy érdekelné önöket és a lap olvasoit, hogy Szentesről ebből a kis városkából az első katona aki Afganisztánban szolgált békefentartóként 10 hónapot távol a családjától, agusztus 4 én érkezett haza.Szerintem büszke lehet az ország és a város minden katonára, hogy messzire elviszik az ország a szülőváros és az alakulat jó hirét, és ezekről a dolgokról ne csak a közeli családtagok tudjanak hanem a város lakói is.Így is olyan keveset foglalkozik a sajtó a külszolgálaton és az itthon szolgáló katonákkal.

  2. Csala Nándor:

    Tisztelt Dömsödi Teréz!
    Nagyon megtetszett ez a cikk ,amely arról szól,hogy a magyar katonságnak van ‘jövője’
    !!!
    De nem ezért irok,hanem szeretném megtudni a Müszaki Dandárság cimét és telefonszámát,mert én szeretnék katona lenni,erre a megfelelőbb hely Szentes!
    Előre is köszönöm az információt!!
    Tisztelettel:
    Pécs,2005.12.05 Csala Nándor

  3. Dömsödi Teréz:

    Kedves Nándor! A katonai pálya iránt érdeklődőknek a katonai toborzó irodákban kell jelentkezniük és érdeklődniük. Megfelelő, ha a pécsi irodát keresi fel, ott is tájékoztatást tudnak adni arról, hogy Szentesen van-e felvétel, s ha igen, milyen területeken. A pécsi iroda a Perczel Mór utca 20. szám alatt található. Telefon: 06-72/215-133.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.