Szakiskolások is érettségiznek a Barthában – Törődésközpontú oktatás

A Bartha János Kertészeti Szakképzõ Iskola a tanulói létszámot tekintve a kisebb középiskolák közé tartozik még Szentesen is. Azonban ennek a ténynek több az elõnye, mint a hátránya. Jobban tudnak törõdni a gyerekekkel, s a magas színvonalú képzés feltételeit biztosítva emberi tartást és szakmai biztonságot tudnak nyújtani számukra. Nagyon fontos ez ma, bizonytalanságoktól övezett világunkban. Az iskola végzõseinek többsége folytatja tanulmányait.

– Szakiskolai szinten kertész, dísznövénykertész, virágkötõ-berendezõ szakokat indítunk a következõ tanévben. Utóbbi, valamint a vincellérképzés érettségihez, 12 évfolyam elvégzéséhez kötött, halljuk Csikai Miklósné igazgatónõtõl.
– Érettségihez kötött szakmák továbbá a technikusi szakok: a parképítõ, fenntartó, és a természetvédelmi technikus szak. Utóbbit két éve folyamatosan oktatjuk. A parképítõ és fenntartó szakot most szeretnék beindítani. Komoly szakmai anyagot kell felvonultatni a képzéshez, de ezek olyan területek, amelyekre a városiasodás fejlõdésével szükség van. A technikus tanulók településfejlesztési részlegekben, nemzeti parkokban, természetvédelmi területeken helyezkedhetnek el. Ezek a szakok is szorosan kapcsolódnak az alapképzésünkhöz. Ajánlom a figyelmébe más iskolákban végzett tanulóknak is. Pozitívum, hogy egyre növekszik az ilyen végzettségû szakemberek iránti igény, – mondja.

– Az idén végzett diákok a továbbtanulást, vagy az elhelyezkedést választották inkább, és milyen sikerrel?
– Hetven diákunk végzett az idén. Több mint hatvan százalékuk továbbtanul. A jelentkezõk mintegy hetven százalékát fel is veszik a felsõfokú intézményekbe. Tõlünk egyenes út vezet a kecskeméti fõiskola kertészeti szakára. Legjobb diákjaink pedig a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészeti Karára, ill. a Gödöllõi Agrártudományi Egyetemre mehetnek, de szóba jön Debrecen, vagy a szarvasi fõiskola is. Újdonság, hogy a szakiskolát végzettek részére helyben lesz esti szakközépiskolai képzés, tehát ezután nálunk leérettségizhetnek.
– A beiratkozó tanulók milyen fegyelemi követelményekre számíthatnak?
– A háromszáz tanuló ellenére is az egyik legkisebb középiskola vagyunk Szentesen. Ennek az az elõnye viszont megvan, hogy személyesen ismerünk szinte minden családot. Nagyon komolyan vesszük az ifjúságvédelmet. Ez egyrészt megnyilvánul az egyes támogatásokban, másrészt, ha tudja a gyerek, hogy az osztályfõnöke szinte napi kapcsolatot tart fenn a szüleivel, akkor kisebb a mulasztások lehetõsége. Úgy érzi a diák, hogy itt tényleg törõdünk vele. Olykor – sajnos – talán még többet is, mint amit otthon elvárhat.
– Van még egy speciális képzésük, amirõl eddig nem esett szó.
– Valóban. A baromfihús-feldolgozó végzettséget szerzett diákok részére a Hungerit Rt. garantált felvételt biztosít. Elõzetesen a tanulókkal szerzõdést köt a cég, s már a szakmai gyakorlatot is ott végzik. Tanulmányi eredményüktõl függõen részesíti ösztöndíjban õket. Még ennek ellenére is viszonylag kevesen választják ezt a képzést. Ma már pedig komoly technikai berendezéseken dolgozhatnak. Idén mindössze öt tanuló szerezte meg a szakképesítést.

– Az intézmény komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Milyen elõnyök származnak ebbõl?
– Jelenleg Bécsben és Münchenben van egy-egy kertész és virágkötõ iskola. A müncheni a régebbi kapcsolatunk. Évente pályázunk a Leonardo alapítványnál, nyolc éve folyamatosan cseregyakorlatokat szervezünk, amelynek tartama három-három hét. A mi tanulóink farmokon dolgoznak Németországban, de általában egy farmon vagy egy növénnyel, vagy egy növénykörrel találkoznak. Vagy csak szabadföldi zöldségtermesztés van, vagy csak cserepes virág. Két gyermek általában a müncheni botanikus kertben kap munkát. Az ide jövõ német, vagy osztrák gyerekek a szentesi termálvízfûtésû zöldséghajtatást tanulmányozzák, ezért általában januárban, februárban érkeznek. Rend szerint 8-10 gyerek utazik egy tanárral. A tanár kolléga autóval megy, és tartja a kapcsolatot a vendéglátókkal. Idén pályáztunk elõször tanári útra is, így a nyár folyamán egy szaktanári csoport látogat ki Münchenbe. Most formálódik az ausztriai Linz városi szakiskolával a harmadik ilyen kapcsolatunk, – tájékoztatta lapunkat az igazgatónõ.

– dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.