NOSZA, menjünk, csináljuk – Új támogató szolgálat

Szentesen a tavasszal kezdte meg tevékenységét a TÁMASZ Támogató Szolgálat, amirõl már korábban beszámoltunk. A rászoruló emberek bizalmáért augusztus elsejétõl egy másik társaság is versenybe szállt. Ezúttal a NOSZA Támogató Szolgálatot mutatjuk be.

–  A törvény értelmében tízezer lakosonként van létjogosultsága egy-egy támogató szolgálatnak. Ez magyarázza, hogy mi létrehozhattuk a NOSZA 2005 Szociális Alapellátó KHT-t, – említi Gila Erzsébet ügyvezetõ.
–  Amikor Gellérfy úrral találkoztam, azon gondolkodtunk mindketten, hogyan lehetne a szociális szférában segíteni az embereken. Mindkettõnk lételeme ugyanis a segítés.
– Tevékenységük hatóköre csak Szentesre terjed ki?
– Egyelõre csak Szentes közigazgatási területében gondolkodunk. A késõbbiekben azonban nyitni szeretnénk a kistérség felé is.
– Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a rászorulóknak?
– Személyi segítés, szállítás, információ adás, tanácsadás a feladatunk. A támogató szolgálat személyi jármûvével tudjuk a rászorulókat szállítani, illetve a házi segítségnyújtás, házi gondozás keretében a fürdetéstõl a mentálhigiénés szociális ellátáson át a kertszépítésig minden tevékenységet ellátunk.
–  A gondozási központban kapva helyet, ez jelenti azt is, hogy az õ vállukról vesznek le terheket?
– A NOSZA támogató szolgálat neve pozitív kicsengésû, jól megjegyezhetõ és mindenkit valamiféle segítésre sarkalló kifejezés, – veszi át a szót Gellérfy László non-profit szakértõ. 
nosza.jpg– Menjünk, gyerünk, csináljuk! Ebben a szférában ki segít egy fogyatékkal élõn, vagy egy idõs magányos emberen, az majdnem mindegy. A fontos az, hogy valaki segítsen. A segítés egyik formája a gondozási központ. Egy más fajtája erre ráépülve, a kettõ együtt mûködve, a támogató szolgálat. A gondozási központban itt van egész nap egy idõs ember, akit mi reggel ide hozunk, délután elvisszük haza. Akit hét közben elviszünk egy gyógykezelésre, közben kiváltjuk a gyógyszereit, bevásárolunk neki, elintézzük a napi dolgait. Õ egyébként pedig jól érzi magát napközben a gondozási központban. Ezért jó, hogy itt lehetünk. S hogy sikerült ezt a helyet megkapnunk, az a gondozási központ és az önkormányzat jóindulatán múlott. Mindenki belátta ugyanis, hogy ez a tevékenység egymásra épül.
– Csak a gondozási központon keresztül juthatnak el Önökhöz az érintettek?
– Egyrészt a gondozási központon keresztül, ám személyesen is felkereshetnek bennünket, hiszen az irodánk Szentesen a Horváth Mihály utca 10. szám alatt hétfõtõl péntekig folyamatosan nyitva tart. Telefonszámunk: 63/401-384, 20/5562-970. De a háziorvosokon, civil szervezeteken, szakszolgálatokon keresztül is eljuthat hozzánk bármely személyi segítésre szoruló embertársunk, mondja Erzsébet.

– Nagyon fontos, hogy a szolgáltatások jelentõs része nem kerül pénzbe, tevékenységünk nagy részét állami forrásokból fedezzük. A szállítás Szentes belterületén ingyenes. A személyi segítés díjköteles, de nagyon méltányos, – teszi hozzá Gellérfy László.
A szolgálatnál két szakalkalmazott, szakápoló, gépkocsivezetõ dolgozik, mindanynyian közalkalmazottak. A cég több lábon állva, hosszú távra próbálja tevékenységét megalapozni. Forduljanak hozzájuk bizalommal!

 

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.