Alföldi pásztortarhonya Őze Árontól

Őze_Áron_és_Auksz_Éva_Pécsváradon_Pozsgai_Zsolt_Szeretlek_fény__c_előadásának_próbáján.jpgÕze Áron (37) A Pesti Magyar Színház mûvésze, színész, rendezõ, a legenda, Õze Lajos kisebbik gyermeke, e havi – megújult – konyha rovatunk  vendége.  Beavat minket a bográcsozás õsi titkaiba, s abba is, hogyan tölti szabadidejét.

Áron kiválóan megtanult gazdálkodni az idejével. Szüksége is van rá, hiszen a fõváros, Sopron és az ország más tájai között rendszeresen ingázva formálja meg szerepeit, vagy éppen rendez. A Pesti Magyar Színház nyolc darabjában játszik rendszeresen, április 19-én pedig a Szolnoki Szigligeti Színház mutatta be Tamási Áron: Vitéz lélek címû mûvét, amelyben a fõszerepet alakította. Ide a soproni Petõfi Színház társulatával érkezett
A Jászai-díjas mûvész lételeme a természetesség. Szabadidejét aktívan, sportolva tölti. Hoszszú évek óta nagy “szerelme” az aikido. Azonban bármely, a természethez kötõdõ, vagy éppen az extrém sportok kategóriájába tartozó, ahogy fogalmaz, feltöltõdést jelentõ foglalatosságot szívesen ûz.
A szabadtûzi bográcsozás “szertartása” a szilveszteri, szûk körû baráti összejövetelek fontos része, – említi Áron a minapi beszélgetésünkkor. Olyan étel elkészítésének módját osztja meg velünk, amely barátja, a közelmúltban elhunyt Szakácsi Sándor kedvence is volt.

Alföldi pásztorbúcsúztató tarhonya

Az eredeti pásztor étel titka a valódi házi tarhonya, valamint a víz és a bogrács alatti tûz aránya, amibe hamarosan beavat.
A bogrács alján kevés – húsos – szalonnát felolvaszt, amelyen hagymát pirít üvegesre. A tarhonyát azon mód aranysárgára pörköli a zsiradékon. Mindezt úgy teszi, hogy közben a bogrács tartalmát keverni nem szabad. Csak forgatja, rázogatja a lassú tûz fölött a készülõ ételt.
Amint kellõ színûre pörkölõdött a tarhonya, Áron krumplit, füstölt sonkát vagy ízes kolbászt hint a bográcsba, és felengedi vízzel. Hozzá teszi, ez már újítás, hiszen az eredeti receptben csak a tarhonya és a krumpli szerepel. Hajdanán ugyanis a pásztorok nem ültek a bogrács mellett, várva, hogy az étel kész legyen. A tarhonyát úgy öntötték fel vízzel, és úgy rakták meg a tüzet a bogrács alatt, hogy annyi víz párologjon el, amennyi a kész ételhez szükséges. A lassú tûz titka Õze Áron szerint a tölgyfa, õ ugyanis ezt használ a bográcsozáshoz. Azt is elárulja azonban, hogy speciális tarhonyás ételéhez, amikor elkészült, szívesen ad füstölt sajtot, paprikát és paradicsomot is.
Próbálják ki, jó étvágyat hozzá!                         
Dömsödi Teréz

A rovat a HUNOR COOP ZRT. támogatásával készül. Keressék akciós termékeiket üzleteikben!

Az_előadás_részlete.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.