Lapacho – Az Indiánok itala

Pink_Lapacho.A brazíliai õserdõkben élõ vörös vagy bíbor lapacho fa kérgének (kambiumának) jótékony hatását Dél-Amerika indiánjai már évszázadok óta ismerik. A kéreg belsõ rétegébõl készülõ fõzetet sokféle betegség kezelésére használják.

A Lapacho fa akár 700 évig is él, a fakéreg pedig 40 éves kor után éri el a gyógyászati célra is alkalmas hatóanyag-koncentrációt. Évente egy-kétszer szedik le a belül vöröses barna kérget, melyet szárítás után apróra reszelnek és teaként fõznek meg.
A hámozás nem tesz kárt a fában, mivel a kéreg egy éven belül újra kinõ. Lapacho fák nem csak az esõerdõkben nõnek, most már speciális farmok is foglalkoznak a termesztésükkel. Csak 35-40 éve figyeltek fel a tudósok arra, hogy a perui és bolíviai inkák a növényi kivonatot nagyon eredményesen alkalmazzák gyulladások, izületi panaszok és daganatok kezelésére. Alkalmazzák nyálkahártya-és bõrfekélyek, hasi panaszok, különféle daganatok, reuma, fájdalmak, asztma, fertõzések és legyengülés esetén. Ezután megkezdõdtek az intenzív kutatások.

Hogyan hat?

Az 1960-as években indított kutatások után (leginkább az Amerikai Rákkutató Intézet foglalkozott a gyógyászati hatásaival) többféle hatóanyagot is sikerült kimutatni a fakéregbõl.
Lapacho_virágja.Viszonylag sok benne az ásványi anyag és a nyomelem: kalcium, magnézium, foszfor, cink, szilícium, mangán, molibdén, réz, vas, kálium, nátrium, kobalt, bór, arany, ezüst, stroncium, bárium, jód és nikkel. A hatóanyagok közös hatásának eredményeként a növény: Immunstimuláló: ez fõleg a chinonoknak (alkaloidoknak) köszönhetõ, melyek kis koncentrációban (nano-grammnyi adagban), azaz még teában is képesek aktiválni a fehérvérsejtek (granulociták és T-limfoci-ták) takarító- (fagocita) funkcióját. Ezért könnyebb a betolakodó kórokozók és a rossz (daganatos) struktúrájú sejtek eltávolítása.
Antibiotikus: segíti a szervezetet a baktériumok, vírusok és gombák legyõzésében.
Fokozza a sejtek anyagcseréjét: különöse a nyirokkal történõ salak-anyag transzportot fokozza.
Lapacho nyesedéke.Daganatgátló: a Lapac-ho-alkaloidok (nano-grammnyi mennyiségben is) gátolják a daganatsejtek szaporodását. Ezenkívül az immunstimuláló hatásnak köszönhetõen javul a szervezet ellenálló ereje, a salaktalanító funkciók támogatásával pedig könnyebbé válik a kemoterápia mellékhatásainak leküzdése. Ezenkívül magas ásványianyag- és nyomelemtartalmának köszönhetõen elõsegíti a vérképzést, tehát a vérkép regenerálódását.
Gyulladásgátló: ez a hatóanyagok antioxidáns (szabadgyök-lekötõ) tulajdonságával magyarázható. Csökkenti a sejtmembránok szétesését, és a belõlük keletkezõ gyulladáskeltõ prosztaglandinok szintjét.
Fájdalomcsillapító: ez is a prosztaglandinok termelõdésének csökkenésére vezethetõ vissza.
Fokozza a kiválasztást: serkenti a nyálkahártyák mirigyeinek nyákelválasztását, javítja a vizelet kiválasztását, a máj méregtelenítését, a salakanyag-eltávolítást. Legyengült immunrendszer, gyulladások, visszatérõ fertõzések (bakteriális, vírusos, gombás), allergiák, asztma kezelésekor. Sárga virágú lapacho.Gyulladáscsökkentõként: ízületi, bél-, bõr-, légúti és húgyúti gyulladásoknál. Daganatos betegségeknél: kiegészítésül az immunrendszer erõsítésére, a kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére. Anyagcsere-aktiválására: fogyókúrák kiegészítésére, cukorbetegségben, magas vérnyomás esetén. Salaktalanító kúrákhoz: a máj méregtelenítésének elõsegítésére, a nyirokrendszer salaktalanítására, a nehézfémek kiválasztására.

Hogyan használjuk?

1 liter vízhez forrás után 1 púpos evõkanálnyi fakérget adjunk, fõzzük 5 percig, majd hagyjuk 15-20 percig lefedve állni. Ha leszûrtük, kevés mézzel, gyümölcslével ízesíthetjük. Önmagában enyhén füstös, vaníliás aromájú, kissé édeskés ital. 6 hétig napi 1-1,5 litert igyunk meg, majd 4 hét szünet után ismételjük meg a kúrát.
Dr. Rideg Róbert alternatív táplálkozástudományok doktora
fitoterapeuta, bach-virágterapeuta                                                     

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.