Szentesiként Bajorországban

Minden páratlan évben Németországban, a bajorországi Neudrossenfeldben az Európa Napokon arra érdemes személyeknek IV. Károly Érdemérmeket adnak át. Az idén Horn Gyula, Habsburg Ottó és Hans – Dietrich Genscher vette át ezt a díjat a Nürnberg és Bayreuth közötti Majna parti kastélyban. A kétnapos eseményen az EU országai vesznek részt, ahol ezúttal Magyarország volt a díszvendég.

BajororszagA Magyarország gasztronómiáját, népi, kézműves hagyományait bemutató kiállításon részvételre egy fővárosi fesztiválszervező cég kérte fel a székely népi kisbútorokat festő szentesi Kovács Ivánnét. Munkásságáról egy szegedi kiállítás, illetőleg megjelent katalógusa útján tájékozódtak. A megtiszteltetést örömmel elfogadta, és megkezdte – férjével – kiutazásuk megszervezését. (Kovács Iván készíti felesége számára a megfestendő kisbútorokat.) Városunkból ehhez sokan nyújtottak segítséget nekik. Szentes város polgármestere fizette a kiállítás helyszínének “standdíját”. Az útra egy algyői szőnyegszövő családdal olyan transzporter gépkocsit béreltek, amelyben bemutatandó tárgyaik elfértek. Így utaztak el a 980 kilométerre lévő helyszínre.

Neudrossenfeld kis lélekszámú falu, ahol hatalmas, igen jól felszerelt iskola található. A környező vidékeken magányos, 2-5 lakóházból álló házcsoportok vannak, amelyekhez jól kiépített utak vezetnek. Az itt élő gyermekeket minden reggel otthonuk kapujában iskolabusz veszi fel és viszi a falucska iskolájába, majd késő délután haza.

Az első nap a díjátadó ünnepség után a kitüntetettek felkeresték az iskola hatalmas tornatermében berendezett magyar kiállítást. Horn Gyula és kísérete Kovácsné Pirike népművészeti tárgyait is megtekintette, vele is kezet fogott és elbeszélgetett. A vendégek láthattak még más kiállítóktól csikós kalapokat, nádudvari fekete kerámiát, mezőkövesdi matyó népviselet és hímzést, szőnyegszövést, festett bútorokat, fafaragók és keramikusok munkáit. Ezen a napon – talán a rossz időjárás miatt – nagyon gyér volt a látogatók száma. Egyszer a kiállító kézművesek közül az egyik férfi a maga kedvére elővette citeráját, és játszani kezdett rajta. Hamarosan a sok jó hangú magyar férfi kiállító összeállt, és együtt énekelték a népdalokat. Az éppen ott tartózkodó nézelõdõk ezáltal ízelítőt kaptak a magyar hangulatból.

Természetesen nagy sikerrel mutatkozott be a fesztiválon több művészeti csoport is. A Magyarországról érkezettek közül láthatták az egri mazsorett, néptánc csoportok, valamint citerazenekar műsorát. Rajtuk kívül felléptek ír, holland és lengyel táncosok is.

A gasztronómiai udvarban nyolc féle pörköltet főztek a magyar szakácsok, amelyeknek a vendégek között hatalmas sikere volt. Bográcsaik előtt a korántsem ingyen osztogatott adagokért ötvenen-százan álltak sorba türelmesen. Hasonló érdeklődés volt a magyar italok iránt is. Részt vett a kiállításon Magyarország egyetlen Pálinka Lovagrendje, amely 2004-ben Gyulán alakult. Képviselték magukat leghíresebb borvidékeink. Voltak borok Szekszárdról, Egerből, Sopronból és Tokajból. Jelen volt még a szegedi paprika (elsősorban a csípőset keresték), és a szalámi is. Frissen sütött kürtős kalácsot, lángost árultak honfitársaink. Nagy keletje volt a magyar méznek.

A második napra kivirult az idő, s talán ennek is köszönthetően hatalmas tömeg kereste fel a szentesi sportcsarnok méretű iskolai tornateremben megrendezett kiállítást.

Kovács Ivánné az általuk kiállított népművészeti tárgyakról az érdeklődőknek német nyelven elmondta pl., hogy mi volt régen nálunk a piros, írókázott mézeskalács szív jelentősége. Szerelmi ajándék, vásárfia volt; a legény vette és adta a kiválasztott lánynak szerelme jeléül.

Kovácsék festett kisbútorai közül a bölcső volt a legkedveltebb. Nagyon praktikusnak találták a helybeliek az öt doboz gyufát tartalmazó fából készült gyufatartó mûködését.

Talán az ottani gazdasági helyzet változásának is betudható, hogy csak kisebb ajándékokat, pl. nyakláncot, mézeskalácsot, kulcstartót vásároltak tőlük (is) a nézelődők, átlagosan 1-2 euróért. Szívesen fogadták viszont a Szentes várost német nyelven ismertető kiadványt. Érdeklődtek az itteni strand és kemping iránt.

Az Európa Napok két napja keretében történt díjátadásról és a díszvendég Magyarország bemutatkozó kiállításáról két helyi újságban és televízióban is jelent meg képes beszámoló. Kovács Ivánné a bajorországi hazaérkezésüket követõen e-mailben a szervezőktől egy olyan megköszönő levelet kapott, melyben felajánlották részére, hogy hat hónapon keresztül ingyenes hirdetési lehetőséget kap kézműves termékei ismertetése céljából egy németországi internetes honlapon.

Itthoni sikereként említette még, hogy a 2004-ben zsűrizett alkotásai közül egyik festett ékszeres ládikáját Budapesten az Iparművészeti Múzeum galériájában lehetett megtekinteni az „Élő népművészet” című országos kiállításon.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.