Szűrőprogram a referencia rendelőben – Festmény a Vatikánba

A Nyugalom Galéria a nyár folyamán a környező településeken rendez kiállításokat. Horváth Zoltán a Munkácsy tárlatról is beszámol. Elmondja továbbá, hogyan került el egyik képük a Vatikánba. Hétfőn a Közéleti kávéház vendége Bucsány Gyuri bácsi volt. Dr. Dobos András az állatorvosi rendelő újabb fejlesztéseiről beszél.

Dr. Dobos András állatorvos a rendelőbenTombol a nyár, ami nem hat jól kis kedvenceinkre sem. Dr. Dobos András rendelőjét fokozatosan a felmerülő igények szerint fejleszti. Új EKG-t, ultrahangos fogkő eltávolító készüléket, röntgent és ultrahangos sebészkést helyezett üzembe. Utóbbi forradalmasítja a kisállat-gyógyászatban egyre gyakrabban előforduló életmentő beavatkozásokat. Mint említi, rendelője referencia rendelő. A fiatal állatorvos kollégák itt ismerkednek a korszerű készülékek használatával.

A teljes körű szolgáltatások előnyeit kihasználva most  zsűrővizsgálatokat szervez a Sáfrán Mihály utca 43. szám alatti rendelőben. Szombaton és vasárnaponként délelőtt (9-11 óráig) bejelentkezés nélkül lehet a gazdiknak megvizsgáltatni kisállataikat.  Különösen fontos élni ezzel a lehetőséggel ezekben a forró és kullancsveszélyes napokban, hetekben. A vizsgálatot étkezési tanácsadás, s ha szükséges, a kedvenc kezelése követi

– Az EKG és a szájüreg vizsgálat elsősorban az idős állatoknál nélkülözhetetlen. A helytelen táplálásból adódóan számos betegség kialakulását lehet időben felismerni. A helyes táplálkozási szokások kialakításával megelőzni.

András tapasztalatai szerint a kullancs csípése az állatok több mint húsz százalékánál vezet szövődményhez. Amiről fel lehet ismerni, hogy nagy a baj! A csípés környékén két nap után olyan piros folt keletkezik, amelynek az udvara fehér. Tíz napos kúrával az állat rendbe hozható.

A betegségek megelőzése szempontjából azonban továbbra is figyelmeztet a védőoltásokra.

S végül szóljunk a röntgen szerepéről. Ez a készülék az idősödő kedvencek izomzatának, csontállományának szűrésére használatos. Senki ne gondolja, hogy a kutyusok, cicusok nem szenvednek ilyen betegségekben. Az embereket sújtó “nyavalyák” szinte mindegyike az állatok esetében is jelentkezik.

A hathónapos Töpszli e-sete sem egyedülálló. Az ultrahangos sebészkésnek köszönhetően most már túl van a nehezén, ugyanis daganatot kellett a nyelőcsövéről eltávolítani, ami csak ezzel az apró, finom kis műszerrel volt lehetséges.

Horváth Zoltánnal folytatjuk a beszélgetést, most már a téma a Munkácsy kiállítás. A Nemzeti Galériában kétszáz Munkácsy festményt néztek meg. Köztük van most már az utóbb előkerült Golgota, amelynek a kedvéért még egyszer fellátogatnak Pestre. Közben voltak a Hiltonban, a várban, a galéria baráti köre jó nagyot szippantott a fővárosi levegőből.

Csépán nem mindennapi dolog történt velük, – mondja. Vatikáni egyházi személyiség is megfordult ott, aki egyenesen az egyházi magyar gyűjtemény számára vásárolt festményt. Csépa után Szegvárra készülnek, ahol a Castellum étteremben nyílik tárlat augusztus közepén.

A Közéleti kávéház következő vendége Bucsány György ny. tanár volt.

Gyuri bácsi varázslatos személyisége nem csak be, meg is töltötte a cukrászdát. Szeretettel mesélt családjáról, úri szabó édesapjáról, akinek cégtábláján az “úri” szó arra utalt, hogy mérték után dolgozik, nem konfekciót készít. Varrt az illegalitásban Szentesen és környékén tartózkodó Bethlen Istvánnak, de Csete György Kossuth-díjas építészünk édesapjának is.

Hajdan az evangélikus templom mögött állt egy elemi iskola, Gyuri bácsi (72) itt tanult, majd elvégezte a nyolcosztályos gimnáziumot, amelynek az újbóli bevezetését nagyszerű dolognak tartja. Három pálya, a lelkészi, a színészi és a pedagógusi közül alig tudott választani, így lett egy kicsit mindhárom. Magyar nyelv és történelem szakos középiskolai tanárként előbb Csomán, Csurgón, Kecskeméten tanított. Szülővárosába 1959-ben tért újra vissza. A mezőgazdasági iskolában 35 évet tanított, ez alatt háromszor volt osztályfőnök. 1969-től 1995-ig igazgatóhelyettesként az intézmény mindenese is. Büszke tanítványaira, s azok mind a mai napig végtelenül szeretik és tisztelik őt. Ez bizonyított. S mesélt a helytörténész, a helyi irodalmi emlékek kutatója. Hallgatni rendkívüli élmény volt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.