Karácsonyi vásár a Mûvészetek Házában, új attrakciókkal – A levendula csodájáról is hallhat
Egyre egyedibb arculattal találja meg helyét a Mûvészetek Háza városunk közmûvelõdésében. Az intézményt üzemeltetõ Szivárvány Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény kiemelt szerepet szán pl. a különbözõ képzõmûvészeti stílusok és irányzatok megismertetésének, vagy gasztronómiai különlegességeink és hagyományaink felelevenítésének.
Ebbe a törekvésbe illik a Karácsonyi Gasztronómiai és Kézmûves vásár is, amelyet december 19. és 23. között látogathat a nagyközönség.
Kálmánné Szabó Erzsébettõl, az intézmény igazgatójától megtudtuk, hogy a hagyományos programokon, mint pl. az ásvány vásáron, vagy az ünnepi elõkészületeket segítõ kézmûves foglalkozásokon, áruféleségeken túl idén több attrakcióval is készültek. Megismerhetik és megvásárolhatják pl. az érdeklõdõk Kiss Ferenc üvegmûves gyönyörû alkotásait.
December 19-én Szántó Lukács festõmûvész lesz a gólyásház vendége. A kiállítása anyagából 15, valamint 50% kedvezménnyel is lehet vásárolni. Hogyan? Érdeklõdjenek a helyszínen!
A program másik különlegessége december 22-én szombaton fogadja a ház vendégeit. A Hõgyészi Levendula Farm Kft. tevékenységeivel, esztétikus és hasznos termékeivel találkozhatnak ugyanis. 11, 13 és 15 órakor kerül sor egy-egy 20 perces prezentációra, amely a levendula termesztését, feldolgozását és kiváló élettani hatásait szemlélteti. Ezt követõen interaktív módon ki-ki tájékozódhat a termékekrõl és meg is vásárolhatja azokat.
A cég képviseletében a szentesi sebész orvos dr. Söllei Tamástól (a képen a termékek egy csoportjával – látható – szerk.) kértünk egy rövid beharangozót.
Elmondta, hogy a cég 2010-ben alakult családi vállalkozásként Hõgyészen, jelenleg 3 hektáron termesztik a levendulát, melynek virágját évente kétszer, kézzel szüretelik. Az illatos különleges gyógyhatású virágok szárításával, valamint olajának lepárlásával nyerhetõk a különféle termékek. A szárított virágból – mint egy korabeli manufaktúrában – pl. kispárnát, vállfát, illatosítókat készítenek, amelyek kedvezõ áron lesznek elérhetõek a vásáron. Valódi töménységû olaja, és a lepárlás után visszamaradt levendula víz ugyancsak rendkívül jól hasznosítható.
A gasztronómia is szívesen ízesít a levendulával. Hogyan készül a levendulás süti? Hogyan használják pálinka készítéséhez? Ezt is megtudhatják, ha ellátogatnak a Mûvészetek Házába december 22-én.
Kép és szöveg: dt.