Mitől beigli a beigli?

Elõfordul, hogy a karácsonyi asztal egyik édességét, a beiglit összetévesztjük a töltelékes hajtogatott tésztafélékkel. Nem minden beigli ugyanis, ami annak látszik. Az eligazodásban Füsti-Molnár Lajos (képen) cukrászmester van segítségünkre.

– Az élelmiszeriparban dolgozók, így a cukrászok kódexe a Magyar Élelmiszer Könyv. Ebben találjuk meg a beigli receptjét is. Az ettõl eltérõ készítési módokkal készült süteményt nem nevezhetjük beiglinek. Errõl azért is fontos tudni, hogy ne vásároljunk meg beigliként olyan süteményt, ami nem felel meg az elõírtaknak.
Mi tehát  a valódi beigli titka?  – kérdezzük.
– A zsiradék és cukortartalom legalább annyira mértékadó, mint az a tény, hogy a tészta és a töltelék súlyának 50-40%-ot kell képeznie. A valódi beigli omlós, élesztõs tészta. A kelt tésztából készült édességet mákos vagy diós hajtogatottnak nevezzük.
A Füsti Cukrász Kft. mikor kezdi sütni ezt a karácsonyi csemegét, és mire számíthatunk az árát illetõen?
– December elején kezdjük sütni a beiglit, amelyre idén is veszünk fel elõrendeléseket a Kiss Zsigmond utcai cukrászdánkban.  Szeretnénk tartani a tavalyi árakat. Figyelembe vesszük, hogy egyre kevesebb pénzt tudnak vásárlóink is az ünnepekre költeni. A hozzávalókból nincs hiány, elegendõ dió és mák áll rendelkezésünkre, bár a beszerzési ára magasabb, mint tavaly volt.
A Füsti családban is kedvelt karácsonyi édesség a beigli, a családfõ elmondja, hogy az unokák inkább a mákosat kérik és fogyasztják.
A cukrászda specialitása a valódi csokoládéból kézzel készített mikulás…
– Eredeti belga csokoládé felhasználásával, három méretben készítettük idén is a mikulásokat. Ezek a kézmûves termékek igen idõ- és munkaigényesek. A minõség azonban önmagáért beszél.
– Füsti-Molnár Lajos cukrászmester részt vett az idei országtorta zsûrizésében. Milyen szempontok szerint döntöttek?
– A szakmai ipartestület jelöli ki minden évben a tapasztalt cukrászok közül azokat, akik az ország tortáját kiválasztják. Fontos szempont volt pl., hogy ügyes háziasszonyok ne tudják “levenni”, utánozni a terméket, és könnyen kezelhetõ legyen. A látvány és kivitel, az ízvilág tetszetõs, ugyanakkor a hagyománytisztelet is megmutatkozzon. Hét tagú zsûrink így döntött veszprémi kollégánk szabolcsi almás máktortája mellett. Cukrászdánkban folyamatosan kapható, kedvelt sütemény.
A Füsti Cukrász Kft. továbbra is teljesíti céges és családi rendezvények sütemény megrendeléseit, 20 ezer forint felett kiszállítással. Ezért személyesen keressék fel Szentesen a Kiss Zsigmond u. 3/4. szám alatti cukrászdát, vagy érdeklõdjenek a (63) 321-684-es telefonszámon. Minden vásárlás utáni pénz-visszatérítési lehetõség is lehetséges, ennek feltételérõl eladó hölgyeink szívesen adnak tájékoztatást, vagy a 30/488-0595-ös számon tájékozódhatnak.

Kép és szöveg: D. T. (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.