Börzsönyi vadas hús burgonyagombóccal
Hozzávalók: 60 dkg szarvas, vagy õzcomb, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír.
A mártáshoz: 5 dkg vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg gomba (vargánya), só, 1 csipetnyi õrölt bors, 1 késhegynyi kakukkfû, 1 babérlevél, 5 dkg Delikát, 1 citrom, 1 evõkanál mustár, 4 evõkanál liszt, 1 dl. fehérbor, 3 dl. csontlé, 3 dl. tejföl.
A felszeletelt combot megtûzdelem a csíkokra vágott füstölt szalonnával, és forró zsírban megsütöm. Aláöntök egy pohár vizet, és puhára párolom.
Külön edényben kevés zsíron üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, a karikára vágott vegyes zöldséget, a gombaszárat. Sóval, borssal, kakukkfûvel, Delikáttal, babérlevéllel fûszerezem, majd 3 dl. csontlével felengedve puhára párolom. Borral hígított tejfölbe lisztet, mustárt keverek, és ezzel besûrítem a mártást, szitán átpasszírozom, majd felforralom. Végezetül kevés citromlevet is keverek hozzá. Ebbe a mártásba beleteszem a húst és még egyszer felforralom. Tálaláskor a húsra öntöm a mártást. Tejföllel, citromkarikákkal díszítem, és burgonyagombóccal tálalom.
Szakács Vendel
TEFAL, TE MINDENRE GONDOLSZ! Mi gondolunk Önökre. Kedvezõ árak, jó minõség a HORNYIK EDÉNY-nél! Szentes, Ady E. u. – Tiszti Klub mellett – nyitva: hétköznap 9-17, szombaton 8-12 óráig. Tel.: (63) 401-362 www.hornyikedeny.uw.hu