Töltött libanyak
Hozzávalók: 50 dkg. darált libamell, 2 zsemle, 2 tojás, só, 1 kávéskanál majoránna, csipetnyi fûszerpaprika, õrölt feketebors, 2 libanyak bõr, 1 evõkanál liszt, 8 dkg. libazsír, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg. vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér) 1 gerezd fokhagyma.
Az elkészítés módja: A darált libahúsból az áztatott, kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a fûszerekkel tölteléket készítek.
A libanyak bõrt gondosan megtisztítom, és a töltelékkel megtöltöm, majd a két végét hurkapálcikával (hústûvel) összetûzöm vagy bevarrom.
A megtöltött libanyakat kívülrõl megsózom, megborsozom, és lisztbe mártva kevés zsiradékban elõsütöm. Az elõsütéshez használt zsírban karikára vágott hagymát, vegyes zöldséget, kevés fokhagymát pirítok, ezt vízzel felengedem és a töltött nyakakat készre párolom benne.
Amikor a bõr szépen megpirult, a hurkapálcikákat eltávolítom, és a tölteléket felszeletelés után pecsenyelével megöntözöm. Burgonyapürével, sült burgonyával, salátával, esetleg hidegen franciasalátával tálalom, de a legfinomabb sóletre feltétnek.
Szakács Vendel
Rozsdamentes edények készletben, de szólóban is sütéshez, fõzéshez. HORNYIK EDÉNY SZENTES, Ady E. u. – Tiszti Klub mellett – nyitva: hétköznap 9-17, szombaton 8-12. Tel.: (63) 401-362. http://www.hornyikedeny.uw.hu/