Lecsótitkok nyomában – Sokat adtak a részletekre, így a mosolyra
15 mázsa paprika és 10 mázsa paradicsom az idei mérleg, ennyit adott ugyanis a XI. Szentesi Lecsófesztivál megrendezéséhez a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete. Szükség is volt a finom, friss hazai zöldségre, ugyanis 251 főzőhelyen dinsztelődött, főtt, sercegett a finom ételnek való.
Mindenki hozott hozzá valami egyedit. Próbáltunk titkok nyomára jutni, de a sok éves hagyomány most is igazolódott: az apró trükköket, belevalókat, ínyencségeket bizony a főzők nem szívesen osztják meg másokkal.
Ennek ellenére azért találtunk ezt-azt. Pl. mi a középkori apród lecsó egyik különlegessége? Trieb Tamás mester a titkos fűszerek közül csak egyet, a fahéjat árulta el. A SINOSZ helyi csoportja bográcsába pl. saját készítésű házi tarhonya került. A pálmások egyik, Békés megyei parasztos lecsójának alapja pedig a mangalica szalonnájának zsírja.
Aztán sokan a beltartalom mellett a külsőségekre is nagyon odafigyeltek. Volt, aki hirdette fennen: ” A fehér bort tisztán, a vöröset piszkosul szeretem.” A rafinált főzők köre sem bizonyult csekélynek, előbb valamiféle pörkölt főtt, majd később azért a lecsónak való is a bográcsba került. A Központi Gyermekélelmezési Konyha “Lecsókolom” csapata kelt tésztából “írta” asztalára a rendezvény nevét, és boszorkányos nevetéssel adták mindenki tudtára, ők bizony még lufihajtogatással is készültek.
Ám a hangulat nem csak a bográcsok körül hágott a tetőfokára, amikor Bunyós Pityu a színpadról diktálta az ütemet.
Ilyen egy lecsós, mulatós szombat délután.
Szlovákiából, a 900 lelkes Bodrogszentesről érkezett egy népesebb delegáció, akik saját készítésű lecsójukhoz minden szükséges alapanyagot magukkal hoztak. Liszkai Gusztáv polgármester immár hetedik éve irányítja a települést, azt mondja, szívvel-lélekkel kell főzni, ez az igazi titka náluk is ennek a régi magyar ételnek. A színmagyar kis közösség augusztus 20. előtt egy héttel tartja a falunapokat. Náluk a gasztronómiai attrakció a gulyásfőzés, amikor legalább kétszáz liter ételt osztanak szét ingyenesen a résztvevők között.
A Szabadtűzi Lovagrend Erdélyi Kapitánysága képviseletében Sepsiszentgyörgyről érkezett a “Négyesfogat”. A gasztronómia erdélyi követei – a mindennapokban vállalkozók – hétvégenként és szabadidejükben az erdélyi ízeket és szokásokat népszerűsítik a tágan értelmezhető hazában. Sok-sok finomságot hoztak magukkal most is, hagyományőrző módon, gyönyörűen terített asztalukról minden érdeklődő kóstolhatott valamicskét.
Szabó Lászlótól megtudtuk, náluk a legfontosabb föld java a pityóka, azaz a burgonya. A hozzávalók beszerzése után, mivel arrafelé kevés paprika terem, a nyári időszakban azért szívesen főzik a lecsót is. A most készülő étel titka a füstöltkolbász, amelyről elárulta, a füstöléshez használt fa, és a füstölés ideje a minőség záloga.
A lovagrend másik lovagja, Dragomir József hozzátette, a disznóvágás adja a finom étkek legjavát hazájukban. Gombával bolondított kolbász különlegességük Békéscsabán a kolbászfesztiválon nagydíjas lett.
Lássuk, mint láttunk még:
2012 09 02 00:04-kor
Előzmény: http://www.varosivisszhang.hu/?p=15521