Szőlős párolt csirke
Hozzávalók: 1 csirke (1,2 kg-os), só, 1 késhegynyi fehérbors, 1 mokkáskanál póréhagymás só, 3 evõkanál olaj, 2 dl. muskotálybor, 1 kávéskanál narancshéjreszelék, 2 mokkáskanál liszt, 10 dkg. szõlõ, 1 tojássárgája, 1,5 dl. tejszín.
Az elkészítés módja a következõ: A csirkét kívül-belül megsózom, meghintem frissen õrölt borssal, póréhagymás sóval, majd olajjal meglocsolt tepsibe teszem. Kevés vizet aláöntve, közép meleg sütõben világosbarnára sütöm.
Ekkor meglocsolom 1,5 dl. muskotályborral, megszórom narancshéjreszelékkel, és lefedve puhára párolom.
Amikor a szárnyas megpuhult, kiveszem, és melegen tartom. A pecsenyelevet a megmaradt borban elkevert liszttel besûrítem, és beleteszem a szõlõszemeket. Felforralom a mártást, majd a tûzrõl lehúzva tojássárgájával elkevert tejszínnel dúsítom.
Tálaláskor a feldarabolt csirkére ráöntöm a boros-szõlõs mártást. Házi széles metéltet kínálok hozzá.
Szakács Vendel
(Fotó: dt.)
Kerámia mázas sütõ- fõzõ edények érkeztek a HORNYIK EDÉNY Szentes, Ady E. u. – Tiszti Klub mellett – háztartási és konyhafelszerelési szaküzletbe. Nyitva hétköznap 9-17, szombaton 8-12 óráig. Tel.: (63) 401-362. www.hornyikedeny.uw.hu. Az edények használata egyszerû, sütés elõtt nem kell beáztatni. Nyílt lángon azonban ne használja!