Autósoknak – Elsősegélydoboz – Mire figyeljünk?

Az egészségügyi elsõsegélydoboz minden autóban kötelezõ, melynek tartalmát jogszabály írja elõ. Fontos  tehát  tudni, hogy mi legyen a dobozban, és mi a helyzet a termékek szavatossági idejével…

Nem az a lényeg, hogy a dobozokon található matrica milyen idõpontot tartalmaz. A dobozban található egyes készítmények lejárati idejét egyenként kell figyelemmel kísérniük az autósoknak, és a szavatossági idõ lejártával azokat ki kell cserélni. A steril kötszerek pl. sterilitásukat 5 éven át õrzik meg. A sebfertõtlenítõ oldat a gyártás dátumától számított 3 évig használható.
Amennyiben az autóból hiányzik az elsõsegélydoboz, vagy annak a tartalma már túlnyúlik a szavatossági idõn, helyszíni birság szabható ki. Azonban, hogy ezt elkerülje a sofõr, legalább félévenként ellenõriznie kell a doboz tartalmát, és a lejárati idõket. Elegendõ csak a lejárt szavatosságú terméket lecserélnie, azok helyett újat venni, így folyamatosan karbantartva a doboz tartalmát, biztos, hogy elkerülhetõ a kellemetlenség, akár ha a büntetésre, vagy az esetleges baleset során szükséges használatra gondolunk.
Fontos továbbá, hogy mindig megfelelõ helyen tárolják a dobozt, melynek csak akkor van életmentõ szerepe, ha kéznél van.
A másik aranyszabály, hogy a doboz tartalmának a jármû típusához kell alkalmazkodnia.
Ha például oldalkocsi nélküli motorkerékpárunk, motoros triciklink vagy négykerekû mopedautónk van, az elsõsegélydoboz a következõket tartalmazza: steril gyorskötözõ pólya 2 db, steril mull-lap 1 db, kézfertõtlenítõ lap 4 db, 1 pár fóliakesztyû, 1 tekercs ragtapasz, jód tartalmú sebfertõtlenítõ oldat, vágható sebtapasz 2 db, 1 higiénikus arcmaszk, gumis rögzítésû sebészeti szájmaszk, elsõsegélynyújtás képekben ismertetõ és a tartalomjegyzék.

A személygépkocsiban használatos elsõsegélydoboz tartalma: steril gyorskötözõ pólya 10 cm x 5 cm, 4 db, steril gyorskötözõ pólya (5 cm x 5 cm) 2 db, mull-lap (6 x 6 cm/100 lap) 2 db, egyenként csomagolt, vágott mullpólya (10 x 5 m) 4 db, steril mull-lap (50 cm x 80 cm) 3 db, kéztisztító fertõtlenítõ 4 db, 1 pár fóliakesztyû, 2 db háromszögletû kendõ, biztosítótû (40 mm-es) 4 db, 1 tekercs ragtapasz, rozsdamentes olló, jód tartalmú fertõtlenítõszer, 2 db vágható sebtapasz, higiénikus arcmaszk, gumis rögzítésû sebészeti szájmaszk, elsõsegélynyújtás képekben ismertetõ.

2013. január elsejétõl a személygépkocsikban a fenti tartalmú elsõsegélydoboz használható. A régit akkor is le kell cserélni, ha annak tartalma egyébként még nem veszítette el a szavatosságát. Önnek azonban nem kell tartania a büntetéstõl akkor, ha bármilyen más, az uniós szabványnak megfelelõ elsõsegélydobozzal rendelkezik, és annak tartalma szavatossága még nem járt le.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.