Pálmás javaslatok és sorsuk – Városfejlesztés – nyitott kapuk

A képviselõ-testület ez évi munkatervébe – pálmás javaslatra – sok téma került. Ilyenek többek között: Szentes város turisztikai helyzetének változása 2000-2011 években,  az Ipari Park mûködtetésének értékelése, a benépesítése érdekében teendõ intézkedések, Szentes város hulladékgyûjtési és kezelési tevékenységének, köztisztasági helyzetének értékelése és még más több…

Ezek egyben fontos városfejlesztési ügyek is, de szerintem 2012 legjelentõsebb témája a város középtávú közlekedés-fejlesztésével kapcsolatos döntések elõkészítése, meghozása volt.
Ez a 2011-ben elfogadott fõbb fejlesztési programpontok részletes kidolgozásának konkrét megkezdését, a projektek elõkészítését jelenti. A tavaly elfogadott középtávú közlekedésfejlesztési programban öt fõ tervterület kapott zöld utat. Ezek fontossági és sürgõsségi sorrendben a következõk:
* A Csongrádi út – Kiss Zsigmond utca – Batthyány utca – Rákóczi utca forgalmi tengely fejlesztése,
* A Tóth József utca részbeni egyirányúsítása, fejlesztése, 
* A Kígyó utca és a Sportcsarnok környékén a forgalmi viszonyok normalizálása,
* A Nyíri köz – Új utca – Mátyás király utca forgalmi tengely kialakítása,
* A Hegedûs László utca – Arany János utca – Bajcsy-Zsilinszky utca – Szarvasi út forgalmi tengely megvalósítása.

2012. elsõ félévében az általam vezetett városfejlesztési bizottság a fentiekbõl két témával foglalkozott intenzíven, és plusz egy kapcsolódóval, nevezetesen a Sima Ferenc utca Kórház elõtti zsúfolt parkolási helyzetének megszüntetési lehetõségeivel.
Az utóbbi téma jelentõsége sem kicsi, de költségvetése nem több néhány tíz millió Ft-nál. A lényege, hogy a jelenlegi párhuzamossal szemben az út tengelyére merõlegesek lesznek a parkolók, és ezzel, továbbá újak építésével nõ a számuk. Igyekeztek a tervezõk, a hivatal dolgozói és a bizottság tagjai kompromisszumot teremteni a fák és zöldfelületek megóvása, és a plusz parkolóhelyek építése között. A kivitelezés jövõre várható.

 VÁROSUNKÉRT! NEM PÁRTOKÉRT!
 VELÜNK! FÜGGETLENEKKEL!
 PÁLMÁSOK SZÖVETSÉGE

A Tóth József utca egyirányúsítására a városközpont rekonstrukció folytatásának keretében, pályázati támogatással rövidesen átépítésre és részlegesen egyirányúsításra kerülõ Petõfi utca – Ady Endre utca miatt van szükség. Még ebben az évben elkészülnek a szükséges geodéziai felmérések és az átépítés tervei, hogy jövõre az Ady Endre utcai munkával egyidejûleg, vagy inkább elõtte elkészüljön az átépítés. A Fürdõtõl az Arany János utcáig lesz az utca egyirányú, északról dél felé.
Az Ady Endre utca – Petõfi utca átépítéséhez a közbeszerzési eljárás folyamatban van, az építkezés 2013-ban készül el, közel 1 milliárd forintból.
A legtöbb idõt a legnagyobb témával, a Csongrádi út – Kiss Zsigmond utca – Batthyány utca – Rákóczi utca forgalmi tengely fejlesztésével foglalkozott a városfejlesztési bizottság.
Több fordulóban, több változatban tárgyalt tanulmányterveken át érlelõdött ki a képviselõ-testület elé június 22-én terjesztett végsõ változat, amelyet elfogadtunk.
A három, külön – külön is megvalósítható átépítési szakasz, jelen árakon kalkulált együttes bruttó beruházási összege 1,4 milliárd Ft. Nyilvánvalóan csak pályázati pénzbõl  tud a város ekkora összeget erre költeni. Az a cél, hogy a következõ uniós költségvetési ciklus elejére, azaz 2014-re legyenek készen a tervek, hogy lehessen pályázni a támogatásra. Ezzel a szemlélettel azonosulva hozta a képviselõ-testület azt a határozatot, hogy 2013 közepére el kell készíteni az engedélyezési terveket, majd ezt követõen a kivitelieket is.
Az igazából csak együtt ideális, de elvileg külön – külön is kivitelezhetõ három szakasz és azok fõ dolgai:

A Csongrádi úttól a Kurca hídig átépül a Kiss Zsigmond utca. Az északi oldalon végig lesz külön kerékpárút és külön gyalogjárda. Természetesen a déli oldalon is lesz végig járda. A buszmegállóknál épített öblökkel, az úttest felújításával a jelenleginél sokkal jobban, biztonságosabban járható utcát kapunk. Ehhez a villamos légvezetékeket a föld alá kell tenni. A szép platán sor megmarad, sõt ki lesz egészítve, viszont a vadnarancs fák, amelyek idõnként még veszélyt is jelentenek súlyos termésükkel, ki lesznek vágva. Lesz egy fasor a járda mellett délrõl is.
A jelenleg csak egyirányú áthajtást biztosító Kurca híd helyett egy megfelelõ szélességû, a gépjármû, gyalogos és kerékpáros forgalmat is lehetõvé tevõ és magasabb ívû híd épül. Olyan, amely alatt át lehet majd csónakázni is. Nem kihívó, de esztétikus, városképi szempontból szép alkotás készül. Mint írtam, az átépített  Kiss Zsigmond utca már az új híd nélkül is óriási javulást hozna, de nyilvánvaló, hogy igazit csak együttesen.
A fejlesztés harmadik része a Kiss Zsigmond utca – Sima Ferenc utca – Batthyány utca találkozásának átépítése. A fokozódó forgalommal egyre nehezebben járható ez a csomópont. Az elfogadott terv szerint egy egykörös körforgalom épül itt, megoldva a gyalogos, kerékpáros és gépjármû találkozásokat, elosztásukat. A körforgalom és a híd megépítésével egyidejûleg a Kórház parkjából is kicsípve egy kis részt és a Kurca partját, a körforgalom környékét rendezve egy kellemes közpark jöhet létre. Amennyiben mindezek megvalósulnak, nem csak a jelenlegi közlekedési anomáliák szûnnek meg, de városunknak egy kellemes, hangulatos új színfoltja alakul itt ki. Kerülhetnek ide padok, kis díszkút, de szobrok és akár kávézó vagy más üzlet is.
Tehát ezek voltak az elsõ félév jelentõsebb városfejlesztési ügyei, de téma volt még a fedett uszoda pályázata, a strand és üdülõközpont fejlesztése is.
Az elsõ félévben alakította ki a bizottság a helyi, menetrend szerinti autóbuszos közlekedéshez az év végén lejáró szerzõdés megújításához kiírt pályázat szövegét, melyet a képviselõ-testület június 22-én szintén jóváhagyott.
A második félévben ilyen kiemelt témák tervezetten nincsenek, viszont ezek végrehajtását fogja a városfejlesztési bizottság figyelemmel kísérni.
Tervek, célok tehát vannak, melyekhez az elhatározáson túl „tehetség”, is, azaz anyagiak is kellenek. Abban a szemléletben kell dolgozni, hogy elõbb – utóbb lesznek anyagiak. Akinek van célja, annak lesz, aki nem tudja mit akar, annak biztosan nem!      
 Horváth István
a Pálmások Szövetsége elnöke           
06-30/9353 845

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.