Augusztusi gondolatok

A nyár utolsó hónapja, és a gyerekek többségének legszomorúbb is, hiszen közeleg a tanév. Szerencsére sok család most megy szabadságra, így biztosítva igazi nyári kikapcsolódást és élményt a gyerekeknek. A közös pihenés a szülõkkel, testvérekkel megalapozza az új tanévet, lesz mire visszaemlékezni fogalmazás és rajz órákon.

Feltehetõen a kellemes dolgokra visszagondolva, melegség járja át a lelkünket, de nem olyanokra, ami a nyár elején történt. A régi „KGST” piacra menve lehetett látni egy kutyust, akit szeretettel etettek az arra lévõ jó emberek, s egyszer csak eltûnt. Jó ismerõsöm mesélte a borzalmas esetet, hogy a kutyát elütötte egy autó, aminek sofõrje sietett, lassítani sem volt ideje, de kikerülni se a kis kutyát, „aki” nem gondolt arra, vannak gonosz emberek is. Átment az autó teljes sebességgel a szerencsétlen kis állaton, aki fájdalmasan nyüszítve ment a túlvilágra. Többen is látták ezt a szörnyûséget, de tenni nem tudtak – egyáltalán akartak? Maradjon ez az õ titkuk, mi meg bízzunk, különbözõek vagyunk, nem csak rosszak és kegyetlenek. Ne feledjük el, azt sem, ahogy bánik valaki az állatokkal, úgy bánik az emberekkel is.
Reménykedjünk, a népi kalendáriumban a kisaszszony havának nevezett, hónap azért szép élményeket is biztosít.
Érdekes, a 31 napos július után, szintén 31 napos augusztus hónap következik. A római Augustus Octavianus császár nem akart kevesebbet, mint a Caesarról elnevezett július, ezért van 31 napja mindkét szép nyári hónapunknak.
Az augusztus „augur”-ra vezethetõ vissza, ami nem más, mint madár jós, kinek jóslata szerencsét jelent. Augustus – a legszerencsésebb jelentés tartalommal, a „sérthetetlen császári felség” jelentésével erõsítette a császárt. A császárnõk és császárnék sem maradtak le, „augusta”-nak hívatták magukat. Ma egy szép és igen ritka nõi név alakjában fordul elõ.
20. napja Szent István király ünnepe, királyunk temetésének és szentté avatásának évfordulója.
Utolsó vasárnap a református liturgia szerint az „új zsenge” ünnepe. Nem más ez, mint az új kenyér, a gondviselés és hála napja, bár lassan ez is a 20-ai ünnepsorozathoz kötõdik.
S milyen fontos ez napjainkban, sajnos vannak emberek, akiknek nehéz biztosítani ezt a nélkülözhetetlen táplálékot, pedig nélküle az élet…, s ha imánkra gondolunk, „a mi mindennapi kenyerünket, add meg nekünk ma…” – Máté 6, 11, 6; 6, 33 János 6, 22 skk.
Az augusztus csillagképe az oroszlán, az állatöv királya. Legfényesebb csillaga a nap-pályán Regulus, ami Királyocskát, Kiskirályt jelent. Uralkodói jegy, s az ebben a hónapban születettek bátorsága, szabadság vágya valóban királyi erõvel bír. Erõt képviselnek az élet minden területén, megalázkodni nem tudnak, okosságukat õszinteségüket természetesnek gondolják, szívesen segítenek a rászorulóknak és lelkesedésük határtalan. De nem vetik meg a lustálkodást sem, semmilyen körülmények között.
Ha szerencsénk van, még hulló csillagot is láthatunk, s amit gondolunk ilyenkor, valóra válik – állítólag.
 E szép hónapban élvezzük a nyári napsugarak simogató, olykor sütögetõ kényeztetését, mert közelednek az „emberek”, elhozva nekünk az indián nyarat a szüret vidámságával, s majd esõs napok szomorúságát.
Használják ki a pedagógusok a pihenés utolsó napjait, a gyerekek az önfeledt játszás örömét, ami jár nekik, függetlenül, hogy melyik hónapban születtek.

 füredi zsuzsa

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.