Az “Aranytojók” befutottak – 66 bográcsban főtt a kakas Szentesen

A perzselő nap erejét  még melegebbnek érezték tegnap délután azok, akik az ifjúsági ház környékére ellátogattak. A kakas paprikás főzésére vállalkozó csapatok jókedvvel és persze sok-sok itallal próbálták hűsíteni magukat. S  a délután második felében már az elkészült étel illata és íze igazolta szorgalmukat, kitartásukat.

66 bogrács alatt lobbant fel a tűz az idén a II. Szárnyas Napok keretében megrendezett gasztronómiai találkozón, ami persze verseny is volt a javából. A négy tagú zsűrinek komoly munkát adtak, hiszen minden nevező társaság nagyon komolyan vette már az előkészületeket is. Igyekeztek sajátos, egyéni imázst kialakítani a bográcsok körül, és ügyeltek arra is, hogy ami a bográcsba került, az a lehető legízletesebb legyen.

A sajátos, a fő támogató Hungerit Zrt. imázsát is erősítő külsőségek részeként hangzatos neveket választottak maguknak a csapatok, hogy ezzel is sugallják, kollektívájuk sok-sok humorral is fűszerezni igyekszik a készülőben lévő ételt. Így aztán egy és több bográcsban, kicsi vagy nagy bográcsban kezdett illatozni a nap sztárja, Kukori, azaz a termetes kakas.

 “Kukori és Szakácsi” vidám társaság. – Hatan vagyunk és nem tudunk főzni, mondták kórusban a csupa magyar ízekre alapozó targoncások. A legfiatalabb csapattag két hete, a legidősebb 27 éve dolgozik a társaságnál. Örülnek ennek a lehetőségnek, mert a kollektíva kiszakadhat a hétköznapokból, kikapcsolódhatnak ebben a néhány órában. Jót tesz a kollektív légkörnek a kakasfőző program, fogalmaz egyikük.

Az idei zsűri elnöke Szűcs Lajos alpolgármester volt, tagjai Rácz Félix, a küzdősport gálákat rendező promóciós társaság vezetője, Nacsa József a Kereskedelmi és Iparkamara idegenforgalmi szekciójának valamint a Magyar Ökölvívó Szövetségnek az elnöke. A szakmai oldalt erősítette a Szentesi Séf Kft. tulajdonosa, Dömsödi Imre, aki a délután folyamán többször is alaposan szemügyre vette, mi történik a versenyző csapatok bográcsaiban.

Kérdésünkre a zsűrizés szempontjairól azt mondta: a hús előkészítése, tiszítása és más higiéniai szempontok fontos részét képezik a pontozásnak, amit tovább gyarapíthatnak a csapatok a készülő pörkölt ízének, küllemének és tálalásának gondosságával. Plusz pontot ér minden apró részlet a csapategyenruhától a köreten át.

Íly módon 62 bogrács tartalmát értékelte a szűri, minden helyezést el nem ért csapat elismerő oklevéllel gazdagodott.  Az első helyezésért járó serleget Szűcs Lajos alpolgármester adta át az első helyezett “ARANYTOJÓK” csapatának, akiken a hétköznapokban is nagyon sok múlik, hiszen a csapat tagjai a belkereskedelmi osztály dolgozói. A második helyezést egyenlő pontszámmal az “ÜGYES KAKAS” társaság és a “PÁLINKAKAS” kollektívája nyerte.

Persze azok is találtak maguknak látnivalót, kikapcsolódást jelentő programot, akik nem ragadtak fakanalat ezen a délutánon.

 
 Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

A rendezvény kiemelt támogatói voltak az Agrármarketing
Centrum, a Hungerit Zrt. és Szentes Város Önkormányzata.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.