Tízéves a DélKerTÉSZ – Szakmai tanácskozásra készülnek

A tavalyi uborka botrány  durván 1 milliárd forinttal rövidítette meg a térségi termelõket. Érdekesen alakult a DélKerTÉSZ mérlege emiatt, hiszen a legjobb 2010-es esztendõt az eddigi legrosszabb 2011-es követte. Ledó Ferenc elnök-ügyvezetõ azonban arról számolt be, lassan látszik az alagút vége.

– Beruházásokat napoltunk el, hogy a lehetõ legnagyobb visszaosztást hajtsuk végre tagjaink részére. Így bírták elkezdeni a 2012-es gazdasági évet. Azok tudtak jobban kijönni ebbõl a helyzetbõl, akik már korábban beruháztak, pl. a talajról átálltak a talaj nélküli termesztésre – említette.
A szaktanácsadás és a minõségbiztosítás erõsítése nagyon fontos volt. Kötelezõ fajtaajánlást is tettek tagjaik felé és tovább növelték a biológiai növényvédelem arányát. Ledó Ferenc most elégedett az intézkedések hatásaival. A terményeket lehet értékesíteni, sõt ez a félév jóval eredményesebb a felvásárlási árak tekintetében is, mint a tavalyi volt.
– Többen választják inkább a paprikatermesztést a paradicsom vagy a káposztafélék helyett, mert jövedelmezõbb. A TV paprika termesztése mintegy 20%-kal nõtt. A hegyes erõs paprika nagyrészt a hazai piacra kerül, szinten maradt. Német piacra termesztünk Kápia paprikát, a felvásárlása stabil. Ígéretes a Szegváron 2 hektáron termesztett Kaliforniai paprika is, bár csak szûk két hónap van a biztonságos értékesítésére.

Ledó Ferenc hozzátette, hogy a paradicsom termesztés mintegy 10%-kal esett vissza. A kígyóuborka iránti igény is folyamatosan csökken, évi közel 800 tonnának van biztos piaca. A kínai kel, káposztafélék helyét pedig a különféle színes saláták iránti kereslet kezdi betölteni.
Sínen van viszont a “Szentesi paprika” eredetvédelmi eljárása. Az uniós jóváhagyást követõen várhatóan jövõre már használhatják a védjegyet – hallhattuk.
Milyen beruházásban gondolkodnak az idén?
– A tavalyról áthúzódó fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani. Kicsit könynyebb most már a helyzetünk, mert a hosszúlejáratú hiteleinket visszafizettük. Meg szeretnénk építeni azt az 500 négyzetméteres csarnokot, amely azt a célt szolgálja majd, hogy a termelõk a paprikaválogatást itt kulturált körülmények között tudják elvégezni. Az elmúlt 10 év alatt milliárdos nagyságrendû eszközfejlesztést hajtottunk végre.

Éppen az elmúlt évek tapasztalatai alapozzák meg, hogy a jubileum apropóján augusztus 31-én  a Megyeházán nagyszabású országos szakmai találkozót rendezzenek, amely a Magyar Paprika Napja elnevezést kapta. Ledó Ferenc elnök elmondta, hogy a tudományos termelési tanácskozásra mintegy negyven szakmai kiállító közremûködésére számítanak. Több szekcióban hangoznak majd el elõadások a Lecsófesztivál kísérõ programján. A rendezvénnyel az is céljuk, hogy mindinkább tudatosítsák a vásárlóközönségben: a magyar termék magyar munkahelyeket generál, s hogy végre el lehessen azt érni: a mi terményünk a legjobb, ám semmiképpen sem lehet a legdrágább.
A hajtatás fejlesztési lehetõségeirõl dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelõs helyettes államtitkár tart majd ismertetõt a minisztériumból, ahonnan több szakember is érkezik, de az elõadók között lesz Farkas Sándor országgyûlési képviselõ, vagy Mód László néprajzkutató is. Az ingyenes rendezvényre augusztus 21-ig regisztrálhatnak mindazok, akik a szakmai programokba be szeretnének kapcsolódni. E-mail: teszesz@gmail.com.     
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

(A programismertetők kinagyítandók!)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.