A repce kártevők elleni védelem

Az õszi káposztarepce biztonságos termesztését az agrotechnikai tényezõk mellett nagymértékben befolyásolja a kártevõk elleni védekezés sikere is. A repce legfontosabb õszi kártevõi a repcegubacs-ormányos, a repcebolha, a repcedarázs álhernyója, a mocskospajor és a kis káposztalégy.

Repcegubacs-ormányos:

A fõ kártevõ, a lárva a gyökérnyaki részen táplálkozik, s ott borsószem nagyságú képzõdményeket okoz. A gubacsok belsejében találjuk az élõ lárvákat. Tovább fokozhatja a kárt, hogy a lárva által károsított repce könnyebben kifagy. Védekezni csávázással lehetséges.

Repcebolha:

Az imágó õsszel a kelõ repce leveleit lyuggatja, ami által teljes pusztulást is elõidézhet a vontatottan fejlõdõ repcénél. Szignalizációja szürketállal lehetséges. A védekezés rovarölõ szeres csávázással és állománykezeléssel történik. Ha nagyon erõs a repcebolha gradációja, akkor a csávázást ki kell egészíteni állománykezeléssel. A közepes fertõzöttség ellen a csávázás még elegendõ lehet. Ha viszont a levelek 5-10%-án rágásnyom található, akkor védekezni szükséges. Száraz nyár után, száraz õszön erõs fertõzés várható. Védekezni tartamhatást biztosító készítménnyel, pl. Nurelle-D* 0,6 l/ha dózisával lehetséges. A készítmény a kelõfélben lévõ repcében a rögök alatt károsító földibolhákat is elpusztítja.

Repcedarázs:

A lárva fõ kártételi idõszaka az õsz. A fiatal lárva a levelek fonákán hámozgat, vagy lyuggat, a fejlettebb lárva pedig az érközöket rágja, karéjoz és súlyos esetben tarrágást okoz (akár pár nap alatt is). A táblákat ennek okán 2 naponta szemlézni kell. Ha a lárvák száma eléri a 2-3 db/m2-t, védekezni kell. Gyenge minõségû talaj-elõkészítés (a repce nehezen kel, a fejlõdésben elmarad, ezért tovább van kitéve a kártételnek), illetve a szik-2 leveles állapotban történõ fertõzés fokozhatja a kárt. Erõsebb fertõzés mellett tartamhatást biztosító hatóanyaggal érdemes védekezni. Ilyen készítmény a Nurelle-D, amelyben két hatóanyag biztosítja a tartamhatást (klórpirifosz) és a taglózó hatást (cipermetrin).

Mocskospajorok:

Száraz, meleg nyarak után elõfordul, hogy a vetési bagolylepke lárvája, a mocskospajor hatalmas károkat okoz a repcében. Ennek esélye 2012 õszén (a cikk írása idején meglévõ információk alapján) jelentõs. A kártevõ nappal a talajrögök között védett helyen található, és éjszaka táplálkozik. A zsenge repce talajfelszín közeli szárrészét elrágja, a növényi részeket a talajba húzza, és a növényke elpusztul. Egy kártevõ naponta akár 8-10 növényt is tönkre tehet. Védekezés: figyelni kell az állományt, és ha szükséges, akkor Nurelle-D-vel kell állománykezelést végezni az esti órákban. A lárvák a kezelt növényi részeket a talajba húzzák és ezeket elfogyasztva elpusztulnak.

Kis káposztalégy:

Újabban megjelent károsító, amely õsszel a repcevetésekben okozhat jelentõs károkat. A káposztalégy harmadik nemzedéke a kártevõ. A lárvák a gyökérnyakba berágva a kis növényke pusztulását idézhetik elõ. Az imágó a sárga színre repül. Védekezni erõs gradáció esetén az imágók elleni állománykezeléssel lehetséges. Erre a célra kiválóan alkalmas a Nurelle-D használata.
A Nurelle D a legegyszerûbben felhasználható rovarölõ szer a repcében, mivel gyári kombinációban tartalmazza a klórpirifosz és a piretroid hatóanyagot. A termék bevezetése óta végzett hazai és külföldi vizsgálatok sora, valamint számos hazai hatósági engedélyezési vizsgálat bizonyította, hogy az elsõsorban repcére kifejlesztett kombináció hatékonyságban és megbízhatóságban következetesen felülmúlja más készítményekét és tankkombinációkét. 
A Nurelle D  gyári kombináció révén biztosítja, hogy a benne lévõ hatóanyagok mindig ideális arányban és a formulációra optimalizált vivõ- és segédanyagokkal kerüljenek ki a területre. A formulációban lévõ két hatóanyag szinergista hatása révén mindig a létezõ legjobb hatékonyságot érhetjük el az összes repce kártevõ ellen (akár õsszel, akár tavasszal).
A Nurelle D biztosítja az egységnyi területre jutó legtöbb klórpirifosz mennyiséget, és ezáltal a leghosszabb tartamhatást.
A Nurelle D esetében nincs szükség különbözõ méretû és költséges csomagok megvásárlására, mivel a kiszerelés lehetõvé teszi akár 1-2 ha mennyiség alkalmazását is (1 és 5 l).
A Nurelle-D AKG programokban õsszel egy alkalommal felhasználható.
Ne feledje: minden rovarölõ technológia annyit ér, amennyi Nurelle D van benne!
Az Ön szaktanácsadója:          

 Csávás László
06-30/326-3131 (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.