Szentesért Emlékérem

Az elõzõ évek gyakorlatához hasonlóan, a Polgármesteri Hivatal kéri a város lakosságát, gazdasági és társadalmi szervezeteit, tegyenek javaslatot azon személyekre, kollektívákra, akiket, amelyeket méltónak tartanak arra, hogy részükre a „A Városért Emlékérem” 2012. évben odaítélésre kerüljön.

Szentes Város Önkormányzata Képviselõ-testülete 2012 évben a 202/2011.(IX.27.) határozata értelmében díszpolgári címet nem adományoz.
„A Városért Emlékérem” adományozható azoknak a személyeknek, személyek csoportjának, társadalmi, gazdasági szervezeteknek, vagy intézményeknek, akik vagy amelyek a város fejlesztésében, a társadalmi, szociális, egészségügyi, oktatási-nevelési, kulturális-mûvészeti, sport és gazdasági élet bármely területén, ágazatában kiemelkedõ munkát végeztek, és ennek révén a város értékeit növelõ, maradandó eredményeket értek el.
A részletes indokolással ellátott, a kitüntetésre javasoltak életútját és szakmai munkásságát bemutató indítványokat augusztus 10-ig kérjük eljuttatni a Polgármesteri Hivatal Jegyzõi Irodájához, Szentes, Kossuth tér 6. szám alá.

Császárfa

Kertészek, az Önkormányzat szakemberei és a Katasztrófavédelem munkatársai a tavasszal elvégezték a város idõs faállományának mûszeres vizsgálatát és injektálásos kezelését.
A helyszíni szemléket célirányosan a közlekedõ utak menti fasoroknál és a rendezvények helyszínein tartották. A szakemberek körében az egyik legvitatottabb fának bizonyult a már Szentes egyik nevezetességének, a Sportcsarnok szimbólumának számító császárfa.
A legnagyobb fejtörést az okozta, hogy a fa ellent tud-e állni egy nagyobb szélviharnak. Amint arról már többször hírt adtunk a Tûzoltóság munkatársai számos alkalommal, a fa odvaiba beköltözött vaddarazsak ellen hadakoztak.
A pár évvel ezelõtti fakoppos vizsgálat során a törzs és a vastagabb ágak belsejének állapotát tárták fel és az akkori szakvéleményeknek megfelelõen a szükséges csonkolást el is végezték. Az egységes álláspont szerint fel lehet mérni egy háromdimenziós vizsgálati módszerrel újra a fa belsejét, annak érdekében, hogy meg tudják ítélni, mennyit romlott a fa belsõ szerkezete, egyúttal szakértõi vélemény készül a fa állékonyságáról.
Amennyiben a szakvélemény nem sok jót ígér, akkor sajnos végsõ tiszteletadás mellett el kell búcsúzni a császárfától. Ugyanis, ha a fa gyenge állapota miatt nem tud ellenállni egy nagyobb szélviharnak, akkor komoly veszélyforrást jelent a járókelõkre.
A fa-cserét ebben az esetben el kell végezni, hiszen senki sem szeretné, hogy akár gyermeke megsérüljön, a fához végsõkig való ragaszkodás miatt.
Amennyiben búcsút kell venni a fától, biztos lehet benne mindenki, hogy a helyére egy egészséges példány kerül, így a következõ generációnak is lesz császárfája.

Malacprogram

Szentes Város Önkormányzata a természetbeni szociális ellátások keretében ebben az évben is elindította a szociális haszonállat programot. 20 – elsõsorban több gyermeket nevelõ – család részére biztosított az önkormányzat 1 db választási malacot, és az év végéig minden hónapban 70 kg takarmányt, vissza nem térítendõ támogatásként. A kismalacokat a családok július 11-én vehették át az elsõ adag takarmánnyal együtt.

Olimpiai láng

Szentes Város Önkormányzata és a Dr. Papp László Birkózó Egyesület a londoni olimpia megnyitója elõtt ünnepséget tartott sportolóink tiszteletére és Lõrincz Márton olimpiai bajnok birkózó emlékére. Július 27-én Lõrincz Gábor hozta futva, majd gyújtotta meg az olimpiai lángot, az Olimpiai tölgy mellett.

Kamera átadás

Hivatalosan is átadták a 21 darab kamerából álló Szentes-Eperjes térfigyelõ kamerarendszert.
A kamerák napi 24 órában rögzítenek, és szinte mindent látnak.
A rendõrség bûnmegelõzési céllal technikai segítséget kért, majd 2011. évben megállapodott Szentes Város Önkormányzatával a kamerarendszer kialakításában. A beruházáshoz csatlakozott 4 helyi vállalkozás és Eperjes Község Önkormányzata. A rendszer úgy épült ki, hogy az a késõbbiekben bõvíthetõ legyen. A kamerák 24 órán keresztül rögzítik az eseményeket, figyelik Szentes útjait.

Az  útlevélrõl

Hogyan könnyíthetjük meg a dolgunkat az útlevél igénylése során? (II. rész)

Az útlevelet bármely okmányirodában, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál (KEK KH) és külföldön a konzuli tisztviselõnél lehet igényelni.
A kérelem elõterjesztésekor személyesen kell megjelenni, kivéve, ha a kérelmet meghatalmazott útján terjesztik elõ, mert a személyes megjelenést a kérelmezõ egészségi állapota (kezelõorvos igazolása alapján) nem teszi lehetõvé.
Az okmány elkészítésének feltétele az illeték befizetésének igazolása. Az illeték megfizetését készpénz átutalási megbízáson, bankkártyával, illetve a Polgármesteri Hivatal házipénztárába történõ befizetéssel lehet teljesíteni.
Az útlevél illetéke 6 év alatti és 6-18 közötti gyermek esetében: 2.500,- Ft, 18 és 70 év között 5 évre 7.500,- Ft, 10 évre 14.000,- Ft, 70 év felett 2.500,- Ft.
Az útlevél érvényességi ideje: 6 év alatti gyermek esetében 3 év, 6 és 18 év közötti gyermek esetében 5 év, 18 és 70 év között 5 vagy 10 év, 70 év felett 10 év.
Ha külföldre szeretnénk utazni, érdemes az útlevél elkészíttetését idõben kezdeményeznünk. A szentesi okmányirodában hétfõtõl csütörtökig 8-15.30 óra között van ügyfélfogadás. Amennyiben a fentieken kívül egyéb kérdése merülne fel, az okmányiroda munkatársai készséggel állnak az érdeklõdõk rendelkezésére a 63/510-374-es telefonon, avagy személyesen az okmányirodában.

Összeállította:

Puskásné
Bárány Zsuzsanna

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.