Lovas szakágak randevúja a KINIZSI PARKBAN

A Duna-Alpesi Kupa versenyszínhelyén a szervezők szándéka szerint a fogathajtás mellett a lovassport más szakágai is bemutatkoznak a nagyközönségnek.

 
Idén nyáron már második alkalommal veszik birtokba a nyitott lovardát a gyerekek. Augusztus 23-án, csütörtökön a díjhajtással párhuzamosan, ismét gyermekügyességi versenyre kerül sor. Húsz versenyszámban állnak rajthoz a kis lovasok, díjlovaglás, futószáras versenyszám, díjugratás és ügyességi feladatok várnak rájuk.

Fábiáni Derby néven írták ki a lovastusa versenyt, melyet augusztus 24-én, pénteken a második napi díjhajtással egy időben rendeznek. A lovastusa szakág maximum 20 startig fogadja a nevezéseket. A kétfordulós verseny 600-800 méteres pályán zajlik, ahol 15-22 akadály leküzdése a feladat a military lovasok számára.  A nevezők között Babó Szilvia, Tuska Pál, Tuska Péter, Faragó Eszter, Kelemen János nevével már találkozhatunk.
Az akadályhajtás napján, augusztus 26-án, vasárnap két versenyszámot rendeznek a díjugratók részére. A B4-es szám 125 cm-es, a B5-ös szám 130 cm-es magasságon került kiírásra. A versenyszámok összdíjazása egymillió forint. A nevezést augusztus 25-én zárják, de már nagy az érdeklődés a versenyzők részéről.  Az eddig nevezettek között találjuk többek között a Burucs testvéreket, Göttler Vilmost, Zajzon Andrást, Kovács Kaarlot, Hollé Sárát, Jován Richárdot. A versenybíróság elnöki tisztét Prutkai Zoltán tölti be.
 

Augusztus 24-én, péntek
en bemutató keretében az örökös magyar bajnok, Dallos Gyula ismerteti meg az érdeklődőket a díjlovaglással. A lovastorna is ezen a napon lesz jelen a lovaspályán.
A fogathajtóverseny négy napján a látogatók a díjhajtás, a maratonhajtás és az akadályhajtás versenyszámokkal ismerkedhetnek meg. Minden számban úgynevezett teszthajtó mutatja be a nézőknek az adott versenyszám feladatát, lényegét. Így könnyebben figyelemmel kísérhetik és értékelhetik a fogatok teljesítményét.
A Duna-Alpesi Kupa kettesfogathajtó versenyre való nevezés lezárásáig még néhány nap hátra van, de már biztos, hogy a magyar fogatok mellett osztrák, szlovák, svájci, román, horvát, cseh kettesfogatok is indulnak. Az eddigi gyakorlattól eltérően, Fábiánsebestyén idén a magyar derby mellett a magyar bajnokságot is megrendezi, hiszen a hazai fogatok részére a verseny egyben magyar bajnokság is. A legjobb magyar kettesfogat ideális esetben megnyerheti a verseny díját, a Duna-Alpesi Kupát és ő lehet a kettesfogathajtó magyar bajnok is.
Találkozzunk augusztus utolsó hétvégéjén Fábiánsebestyénben!
 
Keressen minket az interneten:
fogatverseny.hu
facebook.com/Fogatverseny
 
Farkasné Márton Katalin

Egy hozzászólás “Lovas szakágak randevúja a KINIZSI PARKBAN” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    FÁBIÁNSEBESTYÉN, AHOL MERTEK NAGYOT ÁLMODNI

    Augusztus 15-én sajtótájékoztatót tartott a Duna-Alpesi Kupa szervező bizottsága a verseny helyszínén, a fábiánsebestyéni Kinizsi Parkban. Elsőként Farkas Sándor, a 19. Duna-Alpesi Kupa szervező bizottságának elnöke mutatta be a sajtó képviselőinek az augusztus 23-26-ai versenyt. Szólt a verseny előkészületeiről, a kísérő programokról. Várhatóan 7 nemzet több, mint 50 kettesfogathajtója érkezik a megmérettetésre.
    – Sajnálattal értesültünk, hogy a versenybíróság elnökeként felkért, dr. Franz Josef Vetter néhány hete elhunyt – mondta szomorúan – így új elnököt kellett felkérni, Borka József lesz a zsűri elnöke. Kiemelte, hogy a fogathajtás mellett a lovassport többi szakágának is otthona szeretne lenni a Kinizsi Park, a fejlesztések is ennek jegyében történtek meg. Cél, hogy a kialakult lovas központ hosszú távon szolgálja a versenyzést és a lovasoktatást. Az előkészületek a befejezéséhez közelednek, kész a nyitott lovarda, a ,,bokszutcában” 156 épített boksz vár a lovak elhelyezésére, mobil lelátók telepítése a lovaspálya és a maratonakadályok mellé megtörtént, a maratonakadályok díszítése és a környezet szépítése van már csak hátra. A négy nap során a versenyek mellett a lovas szakmai programok is helyet kapnak. Augusztus 23-án szakmai kerekasztal keretében a gyermekek lovasoktatása, versenyeztetése lesz a téma. Pénteken konferenciát rendezünk, témája a Kincsem Nemzeti Lovasprogram, házigazda Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke. Szeretnénk, ha az ideérkező külföldi versenyzők, látogatók elvinnék jó hírünket a világba, miután megismerik magyaros vendégszeretetünket, ízelítőt kapnak a magyar hagyományokból. Gazdag programmal várjuk a családokat, a vendégeket. Úgy érzem mertünk nagyot álmodni és az álmokat meg is valósítottuk – zárta tájékoztatóját.
    Dr. Kós György, Fábiánsebestyén polgármestere elmondta, a falu büszke arra, hogy a 30 évvel ezelőtt kezdődött versenyszervezés nemzetközi szintre emelkedett, s hogy a nagy érdeklődés pezsgést hozott a mindennapi életbe is. Az eddig szegényes turizmus is fejlődésnek indulhat. Érdekesség, hogy már van olyan külföldi hajtó, aki házat kíván venni a faluban. A Kinizsi Park és a település elválaszthatatlan, már 60 iskolás gyermek kezdte meg az elméleti és gyakorlati lovasképzést.
    Kedves Kollégák! – szólította meg a sajtó képviselőit Mondok József, a MLSZ Fogathajtó Szakágának elnöke, mint mondta: a hónapok munkája csak a verseny 4 napja során kerül rivaldafénybe és ez csak a média segítségével történhet. Majd a Duna-Alpesi Kupa értékéről, történetéről tájékoztatott. A magyarok mindig kezdeményezői voltak a nemzetközi versenyrendszer alakításában, 1971-ben először rendeztek négyesfogathajtó EB-t, azt is Budapesten, később dr. Pál János elévülhetetlen érdemeket szerzett a Duna-Alpesi Kupa létrejöttében. Kiemelte, hogy Fábiánsebestyén kiemelt szerepet játszik a magyar fogathajtás életében, hiszen minden évben itt van az évadnyitó verseny, ami a hajtók számára rendkívül fontos, itt kapnak először információt lovaik teljesítményéről, a felkészítés minőségéről. A Duna-Alpesi Kupa házigazdájaként a Kinizsi Park nemzetközi színvonalú pályával, kiszolgáló létesítményekkel várja a hajtókat, fantasztikus a változás az elmúlt évekhez viszonyítva – jegyezte meg. A hazai versenyzőkről szólva bejelentette, hogy a hétszeres világbajnok, Lázár Vilmos mellett két fiatal alkotja a csapatot, ifj Nagy Tibor, aki a tavalyi VB-n sikeresen bemutatkozott és az újonc Margitai Sándor. Mellettük egyéniben még nyolc hajtó száll ,,harcba” a Kupáért. A verseny egyben a kettesfogatok számára magyar bajnokság is.
    Tóth Ferenc versenyigazgató tájékoztatta a jelenlévőket a versenyprogramokról, elmondta a fogathajtás, a díjugratás, a military derby, a gyermekügyességi versenyek mellett a díjlovaglás, a lovastorna is a közönség elé kerül.
    Friss hírek és a részletes programok a http://www.fogatverseny.hu oldalon olvashatóak!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.