Hagyományteremtő húsvét hétfő
Az idei húsvét hétfõn második alkalommal rendezi meg a Szentesi Vendégszeretet Egyesület a Kézmûves Ízek Fesztiválját. A rendezvénynek ezúttal a Dózsa ház ad otthont. Az alábbi programok 250 Ft-os támogató jeggyel látogathatók, amelyekkel értékes ajándékokat nyerhetnek a látogatók.
10 és 17 óra között az érdeklõdõk régi, feledésbe merülõ ételek készítésébe kapcsolódhatnak be, és sajátíthatják el azok receptjét is. Tanulhatnak kenyeret, kalácsot, csöröge fánkot sütni, de megismerhetik, hogyan készül a dödölle, a csíramálé vagy a görhe.
Bepillantást nyerhetnek az ünnephez kapcsolódó kézmûves tevékenységekbe is. A tojás díszítés több féle módjával találkozhatnak. Láthatnak néhány horgolási, hímzési technikát. Most elõször a kovács mesterség rejtelmeivel is megismerkedhetnek, kipróbálhatják az üllõ használatát.
13 órától a programokhoz kapcsolódik a múzeum ligeti épületében nemrég átadott látványtár is régi mesterségek bemutatásával, elõadások rendezésével. De csatlakozott a programokhoz hagyományõrzõ tevékenységével több helyi egyesület is.
Ízelítõ a nap eseményeibõl, idõrendben: A 10 órai megnyitót követõen indul a sütés, fõzés, kézmûves-kedés a Dózsa házban. Óránként lehet részt venni városnézõ sétakocsikázáson. 12 és 14 óra között kenuzni is lehet a Kurcán. 14 és 16 óra között a ligetben játszhatnak a gyerekek a tojáskeresõ túravetélkedõ keretében. 16 órától a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos diákjai mûdal egyveleget adnak elõ. 17 órától táncház várja a gyerekeket, majd 18 órától a felnõttek is bekapcsolódhatnak a tánctanulásba.
A múzeumhoz tartozó ligeti kiállítóhelyen 13 órakor kezdõdnek a programok. A látványtár megtekintése mellett õsi mesterségeket is ki lehet próbálni. 13.30 órakor böjti és húsvéti étkezési szokásokról tart elõadást dr. Szûcs Judit néprajzkutató. 15 órától dr. Kalmár Gergely növénygenetikus beszél az õsgabonák jelentõségérõl napjaink táplálkozásában, az egészséges étkezés kialakításában. 15 órától a Mûvészetek Házában is mûködnek a kézmûves mûhelyek.
– dite –