Nagymama epertortája

Nagymama_epertortája.jpgHozzávalók a tésztához: 7 tojás, 15 dkg cukor, 1 kávéskanál sütõpor, 1 citrom reszelt héja, 16 dkg liszt.

Hozzávalók a krémhez: ½ tasak vaníliás pudingpor, 20 dkg cukor, 2 dl tej, 14 dkg vaj,  ½ dl rum, 20 dkg eper
Hozzávalók a zseléhez: 2 dl fehérbor, 5 dkg cukor, ½ zselatin.
Hozzávalók a díszítéshez: mandula, tejszínhab, 60 dkg eper.
Az elkészítés módja:
1. A tojásokat a cukorral fehéredésig verem (könnyebben megy vízgõz felett), belekeverem a sütõport, reszelt citromhéjjal ízesítem, s ezután hozzáadom az átszitált lisztet. Papírral bélelt tortaformában, vagy vajazott, lisztezett edényben 180 oC-os elõmelegített sütõben megsütöm.
2. A pudingporból, 5 dkg cukorból és a tejbõl sûrû pudingot fõzök, majd lehûtöm.
3. A vajat a 15 dkg cukorral habosra keverem, beleteszem a kihûlt krémet és a rumot. Kb. 10 dkg epret szitán áttörök, s ezt is a krémhez keverem.
4. A kihûlt piskótát lapokra vágom, megtöltöm eperkrémmel és eperszemekkel, majd kívülrõl is bevonom a krémmel.
gyümölcstortákhoz.jpg5. A bort a cukorral felmelegítem. Ha a cukor elolvadt, hozzáadom a ½ dl vízben áztatott zselatint. Jól összekeverem, forráspontig melegítem, majd tiszta ruhán leszûröm, és addig hûtöm, amíg sûrûsödni nem kezd.
6. A tortát leöntöm a zselével és lehûtöm. Ezután a tetejét eperszemekkel, tejszínhabbal, az oldalát vagdalt mandulával díszítem. 
Szakács Vendel

 Ami itt kapható, a konyhában használható! HORNYIK EDÉNY Szentes, Ady E. u. – Tiszti Klub mellett – nyitva: hétköznap 9-17, szombaton 8-12 óráig. Tel.: (63) 401-362 www.hornyikedeny.uw.hu – a gyümölcsszezonban is!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.