Húsvéti főtt sonka
Hozzávalók: 1 kg. füstölt, kötözött sonka, 4 tojás, 2 zöldpaprika, 1 csomó piros retek, 20 dkg. torma.
Elkészítés: 1. A füstölt, kötözött sonkát egy éjjelen át vízben áztatom. Másnap annyi tiszta vízben, amennyi éppen ellepi, felteszem fõni.
Amikor felforrt, megkóstolom a levét. Ha nagyon sós, leöntöm, és ismét tiszta vizet öntök rá. Felforrás után nagyon kis lángon, kb. 85 – 90 oC-os vízben puhára fõzöm.
2. Saját levében hagyom kihûlni, ezután fõzõlevébõl kiveszem, és a hûtõszekrényben jól lehûtöm. A megmosott tojásokat a sonka levében fõzöm meg.
3. Mielõtt a sonkát felszeletelem, a kötözõ zsinórt eltávolítom. A kemény tojásokat meghámozom, és karikákra vágom. A sonkaszeleteket a tálon szépen elrendezem. Zöldpaprikával, piros retekkel, frissen reszelt tormával díszítem.
4. A húsvéti sonkához – régi családi hagyomány szerint – mindig fonott kalácsot kínálok.
Az ünnepi vendéglátáshoz tegye még szebbé terítékét üzletünkbõl! HORNYIK EDÉNY Szentes, Ady E. u. – Tiszti Klub mellett – nyitva: hétköznap 9-17, szombaton 8-12 óráig. Tel.: (63) 401-362 http://www.hornyikedeny.uw.hu/