Szabályozni kell a parkolás rendjét…

Szentesi kórház környékeA KÓRHÁZ KÖRNYÉKÉRE A HATÁRIDŐ MÁJUS VÉGE
Olvasóink írják: "Megy a rokkantnyugdíjas, beteg aszszony a kórházba… A sürgősségire akar sürgősen bejutni. Kötést fognak cserélni neki a sebészeten. Igyekszik, mert a 85 éves édesapját is magával viszi, aki nehezen jár, nála vérsűrűségi vizsgálat esedékes… Szeretne a bejárathoz közel megállni az autóval… A kijelölt parkolók foglaltak. Nincs hely. Parkolót nem talál, mert nem építették ki a szükséges területet a sürgősségi épület körül, ezért megáll egy olyan helyen, ahol várakozást tiltó tábla nincs… Az autót lefény-képezik, … Már ott is a hatezer forint bírságcédula az autó szélvédőjén! … füves területen állt meg egy lakóház előtt."

A probléma orvoslása érdekében, egy év eleji megkeresés okán a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal már intézkedett, tudjuk meg dr. Balogh Zoltánné főosztályvezető tájékoztatójából. Január 20-án ugyanis a hivatal  törvényességi észrevétellel fordult a Szentes Városi Önkormányzat képviselő-testületéhez, amelyben felhívták a figyelmet az intézmény területén és környékén történő parkolás, várakozás szabályozásának hiányosságaira, ellentmondásos voltára.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény kimondja, hogy kijelölt várakozóhelyen  a közút kezelője díj és pótdíj szedését rendeleti el. A szentesi kórház környékén ilyen nincs bevezetve. Az önkormányzat mérlegelési jogkörébe tartozik, hogy a tulajdonában lévő területeken belül mely övezetben és időszakban, milyen közúti járművekre vonatkozóan létesít fizetési kötelezettséggel járó parkolóhelyet.

„Észrevételünkben kifejtettük: annak ellenére, hogy a területi  kórház fenntartói jogát Szentes város a Csongrád Megyei Önkormányzatnak átadta, az intézménybe gépkocsival érkező betegek és látogatók parkolásának  rendjét, feltételeit, díját – úgy a kórház körül, mint az intézmény területére  vonatkozóan – a szentesi képviselő-testület jogosult – a megyei önkormányzattal egyeztetve – minden érintett számára megismerhető módon, helyi rendeletben rögzíteni. A rendeletalkotás során kiemelt szempont kell legyen, hogy a kórházba kezelésre, vizsgálatra érkezők járművei is indokolt ideig térítésmentesen várakozhassanak.“ A Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal tehát a kórház és környéke parkolási rendjének szabályozására hívta fel a helyi képviselő testületet. A határidő, ameddig az önkormányzatnak a hivatalt tájékoztatnia kell a megalkotott rendeletről: ez év május vége. Javasolta továbbá a hivatal az önkormányzatnak a megyei önkormányzattal  az egyeztetést többek közt azért, hogy a jövőben a fent említetthez hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Az önkormányzat hivatal felé adott tájékoztatása szerint az ügyben a tárgyalások folyamatban vannak. A helyi rendelet a parkolóhelyek számának jelentős bővítésével szándékozik a parkolási gondokat enyhíteni. Az új parkolási rend érvényesítésében a helyi rendőrkapitányság is segítő közreműködését ajánlotta fel. Persze ezután is lesznek bizonyos korlátozások.

Jelenleg a portán kiadott parkolási jeggyel 30 percig lehet ingyenesen parkolni a kórház belső területén. Ez a korlátozás a járóképtelen, nehezen közlekedő betegekre  nem vonatkozik. A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványáról ugyanis Kormányrendelet rendelkezik.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.