Bécsi sütemény uzsonnára
Hozzávalók: 50 dkg. sima liszt, 11 dkg. vaj vagy margarin, 9 dkg. kristálycukor, 4 dkg. élesztõ, 0,5 dkg. só, 4 tojás sárgája, kb. 1,5 dl. tej, 3 cl. rum, egy csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 1 tojás sárgája bekenni, porcukor meghinteni, zsír és liszt a tepsihez.
Elõkészítés: A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepébe egy mélyedést csinálunk, amibe egy kis tejet öntünk, és ebben feloldjuk az élesztõt. Belekeverünk egy kis lisztet, majd liszttel vastagon megszórjuk, meleg helyen kelesztjük. A vajat vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal igen habosra keverjük, apránként hozzákeverjük a tojás sárgá-kat. Ha a kovász teteje erõsen megrepedezett, langyos tejjel, a vajkeverékkel és a többi hozzávalójával együtt gyorsan sima tésztát készítünk. Ügyeljünk arra, hogy a tésztát ne túl sokáig készítsük, mert akkor nyúlós lesz.
Elkészítés: Belisztezett gyúródeszkán a tésztát négy egyforma részre osztjuk, ezeket további 5 – 5 darabra veszszük, és sima golyóvá formázzuk. A fele golyóból hosszúkás formákat készítünk, bezsírozott és lisztezett tepsire tesszük, felvert tojássárgájával megkenjük. A golyók másik felét meghagyjuk gömbölyûnek, és tepsire téve szintén megkenjük tojássárgájával és meghintjük porcukorral. Meleg helyre tesszük a briósokat, míg az eredi méretük másfélszeresére jönnek fel, elõmelegített sütõben 210 oC-on gyorsan, kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. Azért kell gyorsan megsütni, hogy belül ne száradjon ki.
Ezt a bécsi recept szerint készített foszlós süteményt kávéhoz vagy teához kínálhatjuk uzsonnára.
Szakács Vendel
KONYHA ROVAT A HORNYIK EDÉNY Szentes, Ady E. u. – Tiszti Klub mellett – támogatásával.
Nyitva: hétköznap 9-17, szombaton 8-12 óráig.
Tel.: (63) 401-363, www.hornyikedeny.uw.hu
E havi ajánlatunk: Sütõ tepsik minden alkalomra, több formában és méretben a család kedvenc süteményeihez. (x)