Enni, vagy sem…
Életünk során számos olyan (sérülés, trauma, stb.) ér minket, melyek legtöbbje kisebb-nagyobb nyomot hagy maga után.
Így az újév kezdetén hajlamosak vagyunk túlenni magunkat. Például a vendéglátót meg ne sértsük a zsírban gazdag étel miatt, vagy ilyenek a délutáni sznekkek, amelyek cukorban gazdag, nagyon magas kalóriatartalmú ételek. Így kialakulhat a rendellenes étkezés szokása, ami a szénhidrátokban és zsírokban gazdag ételek fogyasztását jelenti.
A délutáni és esti evés elhízáshoz vezet, ezen keresztül szív- és érrendszeri betegségek, magasvérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség hajlam vagy köszvény alakulhat ki. Ha a szerotinszint valamilyen okból lecsökken, éhségérzet lép fel, amit a szénhidrát fogyasztása megszüntet.
A sznekkek 30-40% szénhidrátot tartalmaznak. Esszük a finom falatokat és közben nem gondolunk a testünkre, szervezetünkre. Táplálkozási szokásainkat, életmódunkat számos tényezõ befolyásolja, pl: függhet a jövedelemtõl. Megfigyelhetjük vásárláskor, a magasabb jövedelmû réteg több és jobb húsokat vásárol (pl. marha, borjú, sertés, csirke, pulyka). A kis jövedelmûek olcsóbb terméket keresnek. Az egyes húsok zsírtartalma 2-40% között változik. A nagy zsírtartalmúak fogyasztása nagy energiatartalmuk következtében növelik az elhízás veszélyét, a vérzsírok szintjét, fokozzák az érelmeszesedés, az infarktus kockázatát.
A sovány húsoknak nincs vérzsírszint emelõ hatása. Zsírszegény sertés-, marhahús áll széles választékban a fogyasztók rendelkezésére, mint pl. sertéstarja, dagadó, karajszelet, vagy a marha fartõ, fehérpecsenye, lapocka, vesepecsenye, ilyen a csirkemell, comb bõr nélkül, pulyka alsó-, felsõcomb, mell bõr nélkül.
A szervezetben a vas és B12 vitaminszükséglet hús nélkül nehezen pótolható. Fontos a változatos étrend. Hetente javasolt a hal vagy baromfi. Naponta együnk többször, de keveset. A szervezetünket valamennyi szükséges tápanyaggal ellátjuk, ha az ételeinket az élelmiszerek széles skálájából, az alapélelmiszer csoport mindegyikébõl válogattuk össze. A változatos étkezés vonatkozik az év összes napjára. Rendszeres gyümölcs, zöldfõzelékek, zöldségek fogyasztásával fenn tudjuk a szervezetünk szükségletét és egészséges mûködését tartani. Persze egy kis torna, testgyakorlás sem árt! Az új évben minden kedves olvasómnak betegségtõl mentes mindennapokat kívánok.
Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó