Szentesi VK. – bekeményít

VÍZILABDA OSZTÁLY INDUL A DEÁKBAN
A kétszázhetven tagot számláló elmúlt egy évét értékeltük Beleon Zsolt klubelnökkel, és Pellei Csaba szakági vezetővel. Többek között arra is kíváncsiak voltunk, hogyan viszonyulnak hozzájuk más, kevésbé támogatott sportágak képviselői.

Szentesi Vízisport Klub

– A tanulóévünk volt az előző, így voltak kevésbé jó döntéseink is, de minden esetben a klub érdekei  vezéreltek bennünket. Itt értek kényszerű edzőváltást, némi átrendeződést a szakmai munkában. A lépés kényszerűsége ellenére az érintettek mindegyike maximálisan helyt állt, és a csapatok is jó eredményeket értek el, több nemzetközi tornára eljutottunk, – összegez az elnök.

Hozzáteszi, hogy minden esetben a klub a szülők terhein enyhítve belejárul ezekbe a költségekbe. A komoly szakmai munka idén tagdíjemelést is követelt, így 2.200 Ft egy fiatal klubtagsági hozzájárulása. Az elnök szerint ez szinte fele a más városok egyesületeinél fizetett összegeknek. Ezért a gyerekek többsége 6-7 edzést kap hetente. Versenyre viszik őket, és lehetőség szerint a felszerelés megvásárlásába is besegít a klub. 

– A  csapatok mennyire váltották be a reményeiket, miben kell még változtatni?

– Mindkét csapat jelentős változásokon ment át, – mondja Pellei Csaba. –  A férfi csapatot sikerült kapus, balkezes, center poszton megerősíteni, ami a vízilabdában nagyon fontos. A felnőtt női csapatnak a névadó szponzor által is a dobogós hely volt kitűzve célként. Szerencsére a Honvédot a rájátszásban felülmúltuk, 3-2-re hazai pályán győztük le őket. Tartással rendelkező női csapatunk van, amit szeretnénk még tovább erősíteni. Erősítenünk is kell, mert nagyon nagy versenyre lehet számítani jövőre.

– A fiúknál a 9. helyről előbbre lépés volt kitűzve, a 7. helyet értük el. Ez magabiztosan meg volt. Ami az átigazolásokat illeti, a tapasztalatunk vegyes, először be kell  fektetni, aztán válik el, mennyire térül az meg. A csapat gerincének szerencsére több éves szerződése van. A lányok mindegyike éves szerződést írt alá, így hamarosan újra tárgyalunk a jövő évről.

– Büszkeségünk, hogy a fiúk a Komjády kupát megnyerték, ez alapot jelent egy erős férfi csapathoz.

– Nagyon nagy segítség nyilván, hogy a Hungerit Rt. névadó szponzorként visszatért. Ezzel együtt mennyire érzik stabilnak a klub anyagi helyzetét.

– A magyar sportklub vezetés abba a hibába esik, hogy előbb kialakítják a csapatot, megvan, hogy mennyit kell költeni, és utána próbálják a pénzt megszerezni. Sajnos, pillanatnyilag nálunk is így van. Idén megpróbáljuk a jól látható bevételeinkhez igazítani a kiadásainkat. Lesznek persze kellemetlen perceink emiatt. Plusz bevételek esetén viszont lehet a takarót is nyújtogatni. – állapítja meg Beleon Zsolt, majd hozzáteszi:

– Mind a helyi önkormányzatnak, mind a Legrand és a Hungerit Rt. vezetésének köszönettel tartozunk, hiszen a forrásaik nélkül az eredményeink nem jöhettek volna létre. Költségeink fedezetének kb. 2/3-részét adják ők össze. A további részt helyi vállalkozóktól, ill. pályázatokból próbáljuk összegyűjteni több-kevesebb sikerrel.

Mint mondja, korábban 10 hónapra fizette a klub a játékosokat,  de tavaly 12 hónapos szerződéseket kötöttek, bízva a szponzoraikban. Az összegeket kifizették, a pénzük elfogyott, ezért a tavasz – ahogy fogalmaz – nagyon „nyűgösen“ indult.

Az elnök arról is beszámolt, hogy fokozatosan tartják a kapcsolatot sportolóik iskolájával, hogy a póló ne menjen a tanulás rovására. S ami a legnagyobb öröm: jövőre a Deákban vízilabda osztály indul.

Amikor az idei tervekről faggatózom, Pellei Csaba így válaszol:

– Nagyon nehéz szezonnak nézünk elébe, már ha csak az eddigi eredményeink megőrzésére gondolunk is. A többi csapat is nagyon erős lesz, nekünk is lépést kell tartani. Támogatóinkat is csak akkor tudjuk megtartani, ha eredményeket érünk el. Egyik a másikból következik: Nagyon keményen kell dolgozni mindenkinek. Megerősítette, keresik a hölgyek másik névadó szponzorát. A Hungerit Rt. hozzájárult, hogy teljesen más profilú gazdasági társaság szóba jöhessen.

– 35 millió forintból már igen jó női csapatot lehet létrehozni, de minimum sávos elosztásban 25 millió forint kellene az aranyesélyes csapathoz. – veszi át a szót az elnök.

– Mi 9,5 millió forintot nagyon nehezen tudtunk összeszedni eddig. 3 év alatt lehetne egy jó női csapatot „beérlelni“ mind a helyiekből, mind külsős erősítésből.

A szentesihez hasonló kis klubok kényszerpályáját tehát az elanyagiasodás okozza. A városnak előny, ha a legnagyobb játékosok fordulnak meg egy-egy meccsen, de a klub örökös létbizonytalanságban van, mert játékosa bármikor eligazolhat, s ma már nincs átigazolási költség sem. S hogy más – kevésbé támogatott – helyi sportágak képviselői hogyan viszonyulnak a pólósokhoz?

A Szentesi V K. nyitni szeretne, akár közös buli meccseket is rendezne. A többi majd idővel elválik.

A képen ballról jobbra álló sor: Sóti Lajos (technikai vezető), Szremkó Krisztina, Kovács Georgina, Molnár Anett, Mészáros Judit, Brezovai Dorottya, Sipos Edit, Tóth Andrea, Kisteleki  Dóra, Huszka Zsuzsa. Ülő sor balról jobbra: Döme Nóra, Hegedűs Renáta, Hevesi Anita, Fejes Szilvia, Dalmády Szandra, Pengő Brigitta, Dalmády Petra, Szabó Xénia, a képről hiányzik: Győri Eszter és Kozák László vezető edző.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.