Rónasági termékek az árversenyben

A kenyérgyár szentesi szaküzletében.jpgAz Árpád Agrár Zrt. Rónasági Kenyér Kft-je felkészült az ünnepekre. Horváth József termelési igazgató a gazdasági év alakulásáról is nyilatkozik lapunknak.

– Igen küzdelmesen éltük meg, különösen az áremelések idõszakát, de ezzel még nincs vége, – mondja. – Legutóbb november közepén voltunk kénytelenek az árkorrekcióra, ugyanis ekkora mértékû lisztáremelkedésre nem számítottunk. Most hatvan forint a liszt átadási ára. Ilyen energia árak mellett – sõt a bérek ágazati kollektív szerzõdésen belüli rendezése is elkerülhetetlen volt – csak száztíz forint feletti kenyérárral lehet számolni. Elõbb-utóbb minden péknek meg kell lépnie az ilyen mérvû áremelést, – nyugtázza.
– A folyamatok miatt érték-e önöket veszteségek?
– Stagnálni tudtunk, mert elõre gondolkodtunk. Ettõl függetlenül január elsejétõl még nehezebb lesz, erre a különféle szabályozások már most utalnak. Persze ne ijedjen meg senki: Nem lesznek újabb áremelések. Nekünk viszont a költségeinkre kell jobban odafigyelnünk.
– Hány féle termékkel szolgálják ki naponta a vásárlókat?

A kenyérgyár szentesi szaküzletében.jpg

– Két gyárban folyik termelés, Szentesen mintegy hatvan, Vásárhelyen pedig közel nyolcvan féle pékárut sütünk. Igen nagy a termékskála, s ez  olykor problémát is okoz a kis tételû megrendeléseknél.
– Várhatók-e a közeljövõben is újdonságok?
– Jövõre szeretnénk tovább bõvíteni a választékot, ami belülrõl egy technológus munkáját sejteti. Kell az újítás, ezért szeretnénk kéthavonta kijönni egy-egy meglepetéssel. Mára a fagyasztásos technológia elterjedt, mert sok napi terméket lehet vele kiváltani. Mi is ebben szeretnénk lépni.
– Változott-e a reform és a hagyományos pékáruk fogyasztásának szokása a területükön?
– Továbbra is a hagyományos kenyerek adják termelésünk nyolcvan százalékát. A többin osztoznak a sütemények, a diabetikus és reform pékáruk. Nagyon örülünk azonban, hogy az utóbbi termékkörbõl hetente kétezer zsemlével és négyszáz kenyérrel segíteni tudunk mindazokon, akiknek szükségük van rá, s hogy nagyon jók a visszajelzéseik.
A megye piacának kb. hány százalékát tudhatja magáénak a cég?

– Két gyárban folyik termelés, en mintegy hatvan, Vásárhelyen pedig közel nyolcvan féle pékárut sütünk. Igen nagy a termékskála, s ez  olykor problémát is okoz a kis tételû megrendeléseknél. – Jövõre szeretnénk tovább bõvíteni a választékot, ami belülrõl egy technológus munkáját sejteti. Kell az újítás, ezért szeretnénk kéthavonta kijönni egy-egy meglepetéssel. Mára a fagyasztásos technológia elterjedt, mert sok napi terméket lehet vele kiváltani. Mi is ebben szeretnénk lépni. – Továbbra is a hagyományos kenyerek adják termelésünk nyolcvan százalékát. A többin osztoznak a sütemények, a diabetikus és reform pékáruk. Nagyon örülünk azonban, hogy az utóbbi termékkörbõl hetente kétezer zsemlével és négyszáz kenyérrel segíteni tudunk mindazokon, akiknek szükségük van rá, s hogy nagyon jók a visszajelzéseik. –

Munka közben.jpg


– Igen nehéz kiszámolni, mert nagyon sokan vagyunk a piacon. De úgy ítélhetjük meg, hogy megyei viszonylatban a piac kb. harminc százalékát mi látjuk el. S ami szomorú, hogy Szentesen vagyunk, és ide szállítunk a legkevesebbet. Ebben biztos van szerepe az árnak is. De ha öszszefognánk, stabilabb lenne a helyi piac, az áron is faragni tudnánk.
– Mennyi jelenleg a létszámuk?
– Cégünknek nyolcvanöt dolgozója van. Egy-két fõtõl meg kellett válni, de most már  a folyamat megállt. Inkább minõségi cseréket kell végrehajtani.
December 20-ig tart az Árpád Agrár Zrt. Rónasági Kenyér Kft-jének kuponos akciója. Aki eddig nyolc kenyeres kupont összegyûjt, és borítékban elhelyezi az Ady Endre u. 20. alatti kenyérbolt gyûjtõládikájában, az december 22-23-án – kivétel nélkül mindenki – kap egy mazsolás kalácsot az ünnepi asztalára. Kétfajta bejglire, egyéb ünnepi süteményekre rendelést is felvesznek, de folyamatosan kaphatók is azok az üzletekben.

Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.